Florida inteckning kreditkrisen

slutet av subprime industrin

I slutet av 2006, som fastighetsvärden fortsatte att falla, de subprime långivare som gjorde det möjligt för dessa låntagare till egna hem börjar stängas. Inom en period på 90 dagar mellan december 2006 och mars 2007 hela subprime branschen som vi visste det, försvann. Och eftersom dessa långivare antingen stänga eller skärpt sina riktlinjer, har miljontals potentiella husägare upptäckte att de inte uppfyller kraven för finansiering av hypotekslån längre.

den verkliga frågan

Så tråkigt som det kan vara för de miljontals hoppfulla husköpare upptäcker nu att de inte längre uppfyller kraven för bostadslån, ligger det verkliga problemet någon annanstans. Subprime inteckning program, så tillmötesgående som de var av låntagarnas kredit profiler, var strikt utformad för att kompensera långivarna för att ta på ytterligare lager av risker förknippade med dessa fattiga kredit lån.

justerbar ränta effekten

Med få undantag är dessa lån har justerbar ränta funktioner som normalt är tidsinställda att justera uppåt någon gång under de första fem åren. Den mest populära av dessa program kallas 28/2, som är tidsinställd att justera uppåt efter två år. De flesta låntagare som använder dessa lån förväntas refinansiera efter tvåårsperioden. Refinansiering förväntades inte utgöra ett problem. När allt var fastighetsvärden ökar och hem finansiering var lätt att få.

en föränderlig fastighetsmarknad

I en perfekt värld skulle en subprime låntagare köpa ett hem med hjälp av en produkt som 28/2 och vara bekymmersfri. Den blomstrande fastighetsmarknaden skulle nästan garantera att han skulle få tillräckligt med nytt kapital i sitt hem för att kunna refinansiera till en bättre inteckning när tiden kom. Eller kanske han skulle bara sälja, och med hans oväntade kunna göra en stor handpenning på ett nytt hem.

ingen trodde att det kunde hända

Det värsta scenariot var otänkbart. Fastighetsvärden hade flyttat sig uppåt i över ett decennium. Hypotekslångivare hade blivit mer och mer tillmötesgående. Vem trodde att bostadspriserna sakta skulle sluta klättra och sedan sickeningly börja falla? Och även om detta skulle inträffa, tänkte som att varenda subprime långivare skulle bromsar samtidigt inom en 90 dagars period?

en personlig berättelse

En personlig bekant till mig gick igenom en svår skilsmässa 2005. Under skilsmässan sin kredit, en gång felfria, allvarligt. När skilsmässan var klar bestämde han sig för att flytta till Florida för att göra en nystart. Han hade tur att ha tillräckligt med pengar för att ha råd med en 20 procent handpenning på ett nytt hem. På grund av hans kredit var han i en subprime kategori och valde att använda en 2/28 för sin finansiering.

en rimlig förväntan

Det var inte orimligt för honom att känna sig ganska säkra. Han köper ett hem i vackra södra Florida. Huspriserna var stark. Hans Florida inteckning var lätt godkändes, och han hade gjort en tillräckligt stor handpenning för att känna sig trygga med sitt eget kapital. Det är nu 20 månader senare. Fyra månader återstår innan hans bolåneräntan kommer att öka en hel 2 procent. Han tänkte att tidpunkten var rätt att börja planera sin refinansiering.

verkligheten dawns

Hans första chocken var upptäckten att hemmet värden på hans grannskap har sjunkit så mycket att hans ursprungliga 20 procenten nästan är borta. Han har inte längre tillräckligt med kontanter för att minska sina lån till 80% av värdet, så han tänkte att han skulle behöva refinansiera till en högre belåningsgrad och bara hitta ett sätt att hantera en högre takt än väntat. Tyvärr, det var mer besvikelse att komma.

resultatet

Han upptäckte snabbt att han inte kunde få finansiering alls. Kombinationen av hans nedsatt betalningsanmärkningar, bristen på eget kapital i sitt hem, och avskaffandet av de subprime produkter som gjorde det möjligt för honom att köpa hem, har nu gjort det omöjligt för honom att refinansiera. Istället är han tvingas att försöka sälja sitt hem i en miljö där han kommer bara få tillräckligt med pengar för att betala sin inteckning och hans avslutande kostnader.

vart du ska vända

Det finns miljontals husägare som min vän. Justerbar ränta funktioner inbyggda i sina bolån lägga en grad av angelägenhet som låntagare kommer att ställas inför högre. Vi har två förslag. Rådgör med din inteckning mäklare nu. Vänta inte. Det finns nya Fannie Mae program som bara kan rymma dig. Och överväga kredit reparation. Om din kredit är marginell en kredit reparation professionella kanske kan hjälpa dig att förbättra din kredit värdering nog att göra hela skillnaden.

copyright 2007 James W. kemish. allt innehåll. alla rättigheter reserverade.