Florida inteckning bara en annan cykel

Minns du NASDAQ boom börsen i slutet av 1990? I mars 2000 NASDAQ slog sin höga av 5100. Aktiemarknaden investerare frodas. Hundratusentals människor i hela Amerika hade slutat sina jobb för att bli dag-handlare. Många fler hade investerat sina besparingar och firade drömmen om viss förmögenhet. I mars 2000 mani hade infekterat alla från knäppt ner Wall-Streeters till unga amerikaner köpa aktier för första gången.

Men det fanns farhågor. Ordföranden för Federal Reserve Board, Alan Greenspan, populariserade frasen, “irrationella överflödet” i ett tal 1996, frågar, “Hur vet vi när irrationella överflödet har vederbörligen eskalerat tillgångsvärden, som sedan blir föremål för oväntade och långvariga sammandragningar som de har i Japan under det senaste decenniet? “skulle hans fras ekade under de närmaste åren, ofta reta investerare som uppenbarligen ville hålla NASDAQ guldruschen vid liv.

Inom trettiosex månader sin topp, hade NASDAQ skjul tre fjärdedelar av sitt värde utplåna otaliga aktieportföljer i dess kölvatten. Många av offren hade råd lite smärta, men många av dem som såg sina besparingar avdunsta skulle uppleva härdsmälta som återvinnas bakslag. Vid tidpunkten för denna skrift NASDAQ har kämpat sig tillbaka till 2700, fortfarande nästan femtio procent ned från sin höga över sju år sedan.

Det finns många paralleller mellan högt flygande högteknologiska aktiemarknaden av 1990-talet och Florida fastigheter bergochdalbana de senaste åren. Från 1990 till 2000 fanns det en någorlunda jämn nästan tio procent årlig ökning i Florida fastighetsvärden. År 2001 pris uppskattning var i tvåsiffriga tal. Av 2003 Florida inteckning mäklare, liksom jag själv, kunde korn hänga med i verksamheten. Alla våra Florida inteckning kunder tycktes tala om att bli rik i fastigheter.

I mitten av 2005 Alan Greenspan, sa uttryckte oro över den amerikanska bostadsmarknaden att “på ett minimum, det finns en lite skum på bostadsmarknaden, och det är svårt att inte se att det finns en hel del lokala bubblor.” Medierna plockas upp på frasen, innan lång och vi var alla hearing om den fastighetsbubbla. De lokala bubblor i Florida marknaden var tydligast i områden som Miami, Ft. Lauderdale och Port St Lucie området, men andra Florida inteckning mäklare som jag talar med uttryckte oro över den bleknar överkomliga huspriserna i alla delar av staten.

I juni 2004 Federal Reserve oroade lurar inflationen knackade bromsarna med den första av sjutton kvartal-punkt räntehöjningar. I december 2006 även de mest die hard fastigheter optimisterna stod inför verkligheten. Den Florida fastighetsmarknaden hade skiftat från överväxel i backen. Som det ser ut idag säljare kämpar. Och trots fortsatt låga Florida bolåneräntorna är köpare påverkas av dysterhet och är tveksamma till att hoppa i. Och naturligtvis är många av de potentiella köparna åsidosatta säljare väntar på att befrias från sina nuvarande hem.

Jag är inte riktigt en contrarian, men jag tänker att den pessimism som vi observerar i Florida är en tydlig signal om att vi är nära botten. I min observation det ögonblick då alla indikatorer pekar i en riktning vi är på väg att gå åt andra hållet. Jag tänker tillbaka på de sista dagarna av NASDAQ mani. Jag minns känslan lite sjuk en dag efter en särskilt ung och oskyldig inteckning kund bad mig att kontrollera min dator till priset av dot-com bestånd i hans IRA. Fartyget hade seglat, var alla ombord och jag kunde känna lukten av isberget.

Som en Florida inteckning mäklare jag pratar med människor hela dagen lång om fastigheter. Nyligen har jag märkt att många av den långa tid optimisterna har gett upp. Du vet det gamla talesättet om det är mörkast före gryningen? Jag säger att solen är på väg. Min intuition kan vara lite tveksamt, men det finns lite sunt förnuft i arbetet här. Marknaderna drivs av psykologi. Priserna är alltid högst på toppen av efterfrågan – och hög efterfrågan alltid upprätthåller en överdriven känsla av värde. Priserna är lägst när efterfrågan är den minsta – och när efterfrågan är nere säljare förlorar sin tro på värdet. Vid tiden att alla är uppfattar värdet i Florida fastigheter återigen priserna kommer att vara betydligt mindre tillmötesgående. Tiden får utvisa …

copyright 2007 James W. kemish. allt innehåll. alla rättigheter reserverade.