flexibla tracker inteckningar – och nackdelar

Låt mig först definiera vad en flexibel tracker inteckning är. En flexibel tracker inteckning är en där, efter inledande arrangemang och avgifter, du säkra ett lån på en fastighet vid avtalad marginal ovanför botten-utlåningsräntan, för vanligtvis 85% – 90% maximalt värde av fastigheten som kommer att följa Bank of basränta för en avtalad tid, troligen 1-10 år innan den återgår till standard rörlig ränta [SVR]. Dina återbetalningar kunde ändra månad, upp eller ner, beroende på bas som gällde vid den tidpunkten. Ingen som har ett lån egentligen sinnen hur lågt deras betalningar droppe, men de kan vara förbryllade om räntorna fortsätter att stiga och deras betalningar blir större varje månad med varje aviserade ökningen av Bank of Englands basränta. Det finns inget tak, ingen övre gräns för att skydda innehavaren av ett flexibelt tracker inteckning. Så tracker delen följer Bank of England base-utlåningsräntan, den flexibla delen gör lånet innehavaren att göra overpayments till deras lån, underpayments eller ens en betalning semester.

Till förmån för flexibla tracker inteckningar är följande: möjligheten att göra overpayments jämna mellanrum eller ganska slumpmässigt i små mängder eller klumpsummor som så småningom innebär att du antingen kommer att betala ut mindre på ditt lån om du behöver ta en inteckning semester eller Du kan betala dina lån betydligt tidigare och spara kanske tusentals pounds i intresse. Flexibiliteten ger större kontroll över var du styra din ekonomi om du har en oförutsägbar inkomst, betalar mindre när det är tight och mer när det går bättre när du har råd. Om du har samlat tillräckligt overpayments kan du ha rätt till en inteckning semester, vilket kan vara till hjälp om du möter oförutsedda utgifter din inkomst måste riktas till. Den tracker del av inteckning förbereder dig också för kommande höjningar eller snitt om du följer den finansiella nyheter och är uppdaterade med den senaste Bank of England siffror.

Mot flexibla tracker inteckningar är begränsningarna för hur mycket kan lånas och restriktionerna på lån till värde [LTV: Förhållandet mellan låneutrymme och fastighetens värde]. Inte alla flexibla tracker inteckningar erbjuder 100% av värdet på huset och om de gör de kan ha ådragit sig en högre utlåning avgift gör din totala återbetalningar dyrare än den ursprungliga attraktiva låg ränta som fångade din uppmärksamhet. Förtida återbetalning avgifter i vissa flexibla tracker inteckningar kan vara något som kan orsaka problem om du behövs för att lösa ut tidigt, kanske på grund av ökande räntehöjningar eller ändrade personliga förhållanden, 3% på ett stort lån kan vara tusentals pounds som skall återbetalas i straffavgift.

Flexibel tracker inteckningar har massor av detaljer som bäst diskuteras med en oberoende finansiell rådgivare så att du får den produkt som passar dina förutsättningar och din ekonomi. Det finns mer för dem än bara attraktion efter en låg basränta, saker kan förändras.