flexibel inteckning kan vara en hjälp eller ett ont

En flexibel inteckning är inte för de svaga i hjärtat. Att välja denna väg kan vara en chansning, men det kan också vara en stor pengar att spara erfarenhet.

När räntorna är låga, är det smart att låsa in en fast ränta, som du vet aldrig kommer att stiga även när prime-räntan gör. Flexibla bolån blir mer lockande när styrräntan har rört sig uppåt.

Rörlig ränta inteckningar börja med en lägre hastighet (ofta signifikant) än fasta priser. Sedan beroende på hur de sätts upp, är den ränta låst under de första åren. Efter denna inledande grace period, kan det bli fult. I slutet av 70-talet många människor funnit sina räntor klättrar in i 20% zonen och deras betalningar drivit dem direkt ur sina hem.

Om du funderar på att en flexibel ränta inteckning för lägre ränta eller till lägre betalning sedan hålla ett par saker i åtanke.

Ett. Den kurs du har idag är inte permanent. Det kommer att öka varje år, så länge som den kurs går upp.

2. Du kan förhandla om det belopp som en kurs kan öka varje år – 0,5% eller 1% är ungefär standard. Detta ger dig en säkerhetsåtgärd ifall priserna tar en dramatisk ökning.

Tre. Titta på priserna. Om det finns en stor ökning förutspådde så kan det vara en smart tid att låsa i den takt du har genom refinansiering till en fast ränta.

Flexibla inteckningar kan vara en pengar sparare, men de kan också orsaka ekonomisk ruin om de inte hanteras korrekt. Kom ihåg att den ränta du får är bara tillfälligt. Det kan pågå i tre år, fem år, eller bara ett år, men med den ränta redo att öka, är det troligt att flexibla inteckningar också kommer att se en ökning av priserna i framtiden.