fler väljer att hyra

Färska siffror visar att antalet sålda hus i Storbritannien under de senaste fem månaderna har minskat med 32 procent jämfört med samma tid förra året. Siffror från HM Revenue and Customs som registrerar hus köp av fastigheter värda mer än den initiala £ 40.000 skatteklass, visar att antalet fastigheter som sålts mellan januari och maj 2008 var endast 504.000 vilket är en minskning från 743 tusen förra året.

Det beräknas nu att det finns långt fler säljare än det finns köpare på marknaden leder till spekulationer om att huset marknaden fortfarande kommer att bli värre innan det blir bättre.

Vissa branschexperter säger att inteckning industrin har att ta ansvar för situationen på bostadsmarknaden. Det var inteckning industrin som lånat ut pengar till de människor som anses hög risk och som bara förra året erbjuds ett stort utbud av produkter för att locka nästan vem som helst att köpa en fastighet. Idag är marknaden är helt annorlunda med antalet inteckning produkter tillgängliga ned från 25 tusen från augusti förra året. Minskningen av inteckning val är enorm, och många människor som tidigare kunde hitta en inteckning affär inte längre kan. För dem som har fört detta är dåliga nyheter. Det har resulterat i färre människor som kommer in på marknaden och därmed möjlighet att sälja har minskat. Människor som kämpar för att ha råd med inteckning har mycket få alternativ om vad du ska göra härnäst. I det förflutna om din inteckning blev dyr du hade möjlighet att sälja för att lindra smärtan, nu när alternativet minskar som köpare torka upp.

Men för en grupp av inteckning innehavare, ser saker inte så illa. Människor som har fört köpa låta fastigheterna känner övertygade om att det kommer att bli en ökad efterfrågan av antalet människor som vill hyra. Forskning av Paragon Inteckningar fann att mer än hälften av hyresvärdar som förutspådde en ökning av antalet människor som vill hyra under det kommande året. Det finns goda skäl att känna så som antalet första gången köpare att få på marknaden har minskat till följd av strängare hypotekslån kriterier. Folk är plötsligt mer försiktiga på bostadsmarknaden. Efter år av högkonjunktur och ökande vinster från fastighetsförsäljningar, är den nuvarande nedgången sätta bort folk från att komma på eller flytta upp fastigheten stege, vilket innebär fler människor vill hyra. Dessutom har det skett en ökning av utländska studenter som vill komma till Storbritannien för att studera vilket är att lägga till hyresmarknaden flytkraft.

Men hyresvärdar är fortfarande föremål för samma räntehöjningar på sina bolån som alla andra, vilket skulle kunna innebära att det finns en ökning av priset på hyrorna som efterfrågan ökar. Detta kan så småningom leda fler människor att överväga att köpa, men det är mest sannolikt att hända om räntorna går ner och förtroendet för den brittiska fastighetsmarknaden går upp.