fler människor förlitar sig på kreditkort för att möta inteckning och hyresbetalningar

En undersökning av YouGov har visat att mer än en miljon hushåll i Storbritannien har använt ett kreditkort för att betala sina lån eller hyra. Bostäder välgörenhet Shelter backas upp dessa iakttagelser genom att avslöja att 6 procent av de tillfrågade erkände att de behöver använda krediter för att uppfylla sina boendekostnader.

Yngre människor befanns vara mer benägna att lita på kredit för att bo på fastigheten stege, med 7,5 procent av dem som är mellan 18 år och 24 år gamla bekänna att de hade använt kreditkort för att möta sin inteckning eller återbetalningar hyra.

De som använder kreditkort för att göra sådana betalningar har blivit varnad av Housing rådgivning som de möter får sig till en “spiral labyrint av skulden” där krediten tillgängliga för dem kommer så småningom slut.

Bostäder välgörenhet Shelter har lagt en del av skulden på den oansvariga bolåneinstitut, säger banker och hypoteksinstitut tillät människor att bli ekonomiskt sträckt, tvinga dem att vända sig till kredit för att hålla sig flytande.

Verkställande direktör för Shelter, hävdade Adam Sampson situationen var skrämmande, sade han, “Antalet människor som drabbats av kreditkrisen, räntehöjningar och ohållbart höga boendekostnader snabbt stiger. För många människor försöker att hålla ett tak över huvudet, är desperation driver dem till kortsiktiga, hög kostnad upplåning. Vanliga människor tvingas att söka mer riskfyllda och dyra sätt att avvärja hotet om vräkning och återtagande. ”

Shelter hävdade att de flesta kreditkortsföretag debiteras en ränta på mellan 15 procent och 18 procent, nästan 50 procent mer än även de högsta bolåneräntor med 11 till 12 procent för personer med dålig kreditvärdighet.

Människor med dålig kreditvärdighet skulle normalt tas ut räntor på upp till 40 procent av kreditkortsföretag, fem gånger högre än den genomsnittliga bolåneräntan.

Direktör av tjänster på gemenskapens Housing rådgivning, säger Stuart Freedman, “Det finns en sådan press på folks budgetar som betalar din inteckning eller hyra med kreditkort, sedan betala det kortet med ett annat kort blir normen för många människor. Det leder till en ständigt spiral labyrint av skulden, och så småningom krediten helt enkelt tar slut. ”

Resultaten från forskningen avslöjade att män är obetydligt mer benägna att använda kreditkort för att möta sin hyra eller amorteringar inteckning. I genomsnitt kommer 7 procent av män använder kreditkort, jämfört med 6 procent av kvinnorna.

De platser i Storbritannien som är mest beroende av krediter finns i Midlands och Wales, där nästan en av tio hushåll i dessa områden har tillgripit använda plast för att hålla koll på hyra och amorteringar.

Som bostadskostnader eskalera ytterligare, har Shelter sa att det höll på att bli ett “stort problem” som sannolikt skulle bli mer utbredd. De uppmanade människor som kämpar med sin inteckning eller hyra för att söka professionell finansiell rådgivning innan tänka om att använda sina kreditkort.