Finns det en framtid för dåliga krediter hypotekslån

Nyheten är full av ekonomisk dysterhet och doom, med lågkonjunktur och tumlande huspriser orsakar smärta för många miljoner. Det är nu allmänt accepterat att allt detta kom till stånd på grund av ett överflöd av utlåning och upplåning, med stora internationella finansiella företag låna ut pengar till människor som hade små utsikter att betala tillbaka det.

Dessa lån är vanligtvis kallas “sub prime” – men ett mindre jargonistic sätt att beskriva dem är helt enkelt “dåliga krediter hypotekslån”.

Med tanke på den skada som dessa lån har vållade över hela världen, är det någonsin kommer att bli en gång när människor med mindre än perfekt kreditbetyg kommer att kunna få ett lån för att köpa sitt hem? Medan saker i dagsläget inte ser bra ut, är svaret nästan säkert ja. Varför är detta?

För det första var de riktigt farliga lånen som gjordes inte bara bolån till personer som hade haft kredit problem i det förflutna. De var lån som var i ytterkanten av överkomliga för sina låntagare. Dessa lån har avancerade ofta med full vetskap om att standard och avskärmning var ett troligt utfall, eftersom långivarna visste att de stigande fastighetspriserna i tiden innebar att även avskärmning utgjorde en lönsam utfall för dem.

Det var helt lagligt, men moraliskt tvivelaktig, och även närsynt eftersom det inte hänsyn till det faktum att huspriserna aldrig skulle ha bedrivit stiga för evigt.

Det andra problemet var att dessa lån delades upp i buntar och säljs vidare som trippel A investeringar – dvs det mycket riskabelt finansiering var, genom ekonomisk fingerfärdighet, packats så extremt säker. Det verkar omöjligt att tro, och det faktum att vi är i så mycket problem nu är ett bevis på att det aldrig kommer att fungera.

Så med allt detta i åtanke är det lätt att tro att lärdomar har dragits och att endast låntagare med högsta betyg kvalitet kredit kommer att kunna få finansiering i framtiden. Detta är mer eller mindre den position nu, med bolån på historiskt låga nivåer.

Det kommer inte att förbli så för alltid men – när bostadsmarknaden finner sin lägsta punkt och fastighetspriserna börjar stiga igen, kommer långivarna återigen börja ta fler risker i vem de lånar ut till, och så att folk med mindre än perfekt kreditbetyg kommer att kunna finansiera ett fastighetsköp.

Det är uppriktigt får hoppas dock att det vansinne som vi har sett inte upprepas, och finansiering gäller endast för personer som har råd att betala tillbaka det, oavsett tidigare kredit problem.