finansiella kriser slår spanish husägaren för 2008

Många fritidshus ägare i Spanien kunde snart överväger att sälja sin lägenhet eller villa som räntorna i både Spanien och Storbritannien stiger – vilket gör möjligheten till en nedgång i spanska fastighetspriserna mer troligt.

Bostad i Spanien är redan på väg att se priserna sjunka för första gången på tjugo år, och ett stort antal andra hem fastigheter som släpps ut på marknaden kan vara den utlösande faktorn som får deflation i en nära framtid.

Ett sätt utomeuropeiska egendom villaägare kan skydda sina investeringar är att hyra ut sin egendom ut till semesterfirare, och många kommer att vända sig till denna möjlighet om de har köpt sina hem med en inteckning och återbetalningar ökar när räntorna stiger i Spanien och andra europeiska länder.

Men en del kommer att finna detta alternativ stängd för dem, eftersom de antingen undersöka möjligheten för första gången, eller försöka öka beläggningsgraden från tidigare år medan räntor och inteckning nivåer återbetalning var lägre.

Låga räntor och billiga återbetalningar inteckning har varit nyckeln till bommen i brittiska folket köper fastighet i Spanien nyligen, och överkomliga priser har varit lätt på låga nivåer av inflyttning för dem att låta sina hem ut. Brittiska utomeuropeiska husägaren trängs på högre räntor efter fem räntehöjningar i Storbritannien basräntan under det senaste året, samt högre amorteringar på sina fritidshus.

Lokala myndigheter i Spanien har börjat slå ner på andra villaägare låter ut sina fritidshus genom att insistera varje fastighet måste ha en turist licens – och väldigt få gör.

Det är en fråga som endast har framkommit nyligen, med få om några köpare frågar fastighetsmäklare i Spanien om de behöver en – och om en fastighetsmäklare vet han eller hon har varit osannolikt att säga något som hyr ut en stuga är viktigt att många potentiella köpare – och vad som kan ses som ett felaktigt svar kan stjälpa en affär, och agentens provision.

Men fastighetsägare kan möta böter på upp till 30.000 euro om de inte har rätt turist licensen om fångad – tillräckligt i sig för att se till salu skyltar går upp på spanska Costas.

The Daily Telegraph, en ledande dagstidning i Storbritannien, rapporterar att många av de 300.000 brittiska investerare i Spaniens överhettade fastighetsmarknaden redan har vänt sig till den lukrativa stuguthyrning sektorn och många fler överväger att göra det för att underlätta deras ökande ekonomiska påfrestningar.

Men, förföras av utsikten av netting GBP 1,000 per vecka under högsäsong för en två sovrum lägenhet med havsutsikt, få inser att de står inför kännbara böter på upp till 30.000 euro, eftersom de bryter turism lagar.

En talesman för den spanska Tourist Authority kommenterade att det finns strikta villkor innan fastigheterna är godkända för uthyrning till semesterfirare, men knappast någon är licensierade, vilket innebär att låta dem till turister är olagligt.

Redan flera brittiska investerare i Mallorca, den näst mest populära semester-hemmamarknad efter Costa del Sol, har fallit i konflikt med spansk rätt enligt Telegraph.

Och medan britterna som har flyttat till Spanien under de senaste tjugo åren har sett sina investeringar stiger i värde, konsekvent över priset på inflationen, skulle de varit i för en obehaglig överraskning med contining tecken på att bostadsmarknaden i Spanien är svag, och priserna kan snart släppa.

Så spektakulära har priset stiger varit under de senaste tio åren att många spanska hem på Costas har fördubblats och mer i värde, men en återgång till sent 1980-tal prisfall är mer än bara en möjlighet.