FHA lån på uppgång

Komma en FHA lån brukade vara en persons sista val när försäljningen av bostäder frodas. Blivande husköpare ville inte gå igenom all dokumentation och säljarna inte gillar kravet genom FHA för eventuella nödvändiga reparationer som ska slutföras innan stängning.

Nu när bostadspriserna har minskat, be om en FHA lån har blivit rutin. Inteckningar försäkrad av Federal Housing Administration njuter en comeback folkmassa tilltalande på grund av långivare gör det svårt att bli godkänd för konventionella lån. Människor som har refinansieras eller köpt ett hem i år med en FHA lån har ökat jämfört med förra året med drygt 150 procent och refinansierar med nästan fyra gånger så mycket. Det beror till stor del på det faktum att FHA kräver endast 3 procent ner för köpare. För en befintlig husägare, de behöver bara ha minst 3% eget kapital och fullt ut kunna dokumentera sina inkomster. Vad mer kan en låntagare ha inte så bra kredit med en ny inteckning sent.
FHA hypotekslån är ursprungligen av långivare, som liknar andra bostadslån, men är federalt försäkrade av regeringen. De typiska vanliga bostadslån är annorlunda eftersom den behöver försäkringar av privata hypotekslån försäkringsbolag när en låntagare tar i mindre än 20 procent ned. Dessutom, eftersom minsta kredit poäng av klass “A” lån, även kallad prime kredit, har ökat FHA har fått låntagare eftersom det inte finns någon så kallad minsta kredit värdering för FHA. Även människor i branschen vet att tröskeln är närmare 560 kredit poäng. Ändå kommer FHA kvalificera potentiella låntagare på deras ekonomiska historia, sin nuvarande inkomst och om de har tillräckliga inkomster för att täcka deras nuvarande och föreslagna nya lån, en FHA inteckning.

Kommande förändringar i FHA lån
Federal Housing räddning lagförslag som passerade lagstiftning höjer handpenningen genom FHA låntagare börjar 1 oktober till 3,5 procent från 3 procent. Köpare är inte berättigade att motta handpenning hjälp från ideella organisationer eller säljare. Talesmän för FHA hävdar att det beror på att ta mer risk än de normalt skulle. Så, skulle de vilja att kompenseras för den ökade risken.

Plus, kommer FHA höja sina avgifter på Oct 1. Majoriteten av låntagarna kommer att betala upfront 1,75 procent premier försäkringar för hypotekslån baserat på lånebeloppet kontra normala 1,5 procent tillsammans med årliga premier på 0,55 procent jämfört med 0,50 procent.