Feldman Law Center – de fyra vägspärrar som saktar lån ändringar

Hopp och optimism kommer från offentliggörandet av Obamas administration “Making Home Affordable” planen har ersatts med den kalla verkligheten att programmet har kommit igång att börja bedöms av industribevakare som “anemisk”. Efter nästan fyra månader sedan president Obama först meddelade $ 75000000000 ansträngning inteckning räddning, fortsätter förvaltningen att justera programmet i ett försök att nå sitt ursprungliga uttalade syftet att spara upp till 5 miljoner husägare från avskärmning. Stående mellan anemiska start och höga mål för programmet är fyra vägspärrar:

1) Overloaded processorer lån ändring – Medan detaljerna i planen släpptes i den första veckan i mars, kunde långivarna inte börja hantera ansökningar tills systemen omprogrammeras och processorer fördes upp till hastighet, vilket tog ytterligare 05:56 veckor. Processorer genast begravdes med högar av ansökningar som hade hopat under omvandlingen till de nya riktlinjerna. Deltagarna i processen rapporten att reparatörer fortfarande gräver ut från första rusningen som ansökningar fortsätter att översvämma sina skrivbord. Sjukt låntagare, många backas upp mot möjligheten av avskärmning, har blivit alltmer frustrerad till den punkt där de har avbrutit processen att behålla sin egen rättshjälp. JP Morgan Chase talesman Tom Kelly sade nyligen i ramp-up, “Det är en enorm uppgift. Vi flyttar snabbt, men inte lika snabbt som en individ kan önska.”

2) Investerare – De massiva summor pengar som stödde fastighets / inteckning boomen kom från investerare på Wall Street, pensioner och andra institutioner. Reparatörer säga de investerare nu balking på några av de termer som presenteras när ett lån behöver ändras. Det diskonterade nuvärdet testet, en föga känd aspekt av planen, möjliggör en beräkning för att avgöra om den större avkastning för investerare kommer att uppnås genom modifiering eller avskärmning. I modifikationen kontra avskärmning beslut har investerarna hotfulla stämningar mot reparatörer när reparatörer bedöms inte agera i bästa intresse för sina investerare. Den hotade rättsliga åtgärder lägger ytterligare ett lager till bostadslån modifiering process och kan dra ut godkännandeprocessen ännu mer. Den “safe harbor” lagförslag som nyligen antogs av kongressen var avsedd att lindra den logjamen genom att skydda reparatörer från investerare stämningar men det är troligt att stämningar kommer att anlända på reparatörer ändå trösklar, safe harbor eller inte.

3) Långivare – Långivare är fångad i en tresidig binda mellan de ovan nämnda låntagarna / investerarna och sin egen kapitalstruktur. Inte längre behövs för att markera sina lån till marknaden, kan de bära värdet av lånen i sina egna portföljer på värderingar de kan rationalisera, vare sig faktiska eller ej. Lån modifieringar kan generera recensioner av portföljbolagen värden, och ingen vill gå dit i den aktuella miljön.

4) Arbetslöshet – Enligt John Taylor, chef för National Community Reinvestment samlingspartiet, “Arbetslösheten blir en större faktor än nästan något.” När subprimelån började blåsa upp det tillskrevs de risker som utlåning till dåliga låntagare. Ökad arbetslöshet, förutom att ta ned de dåliga låntagare, nu slår prime lån. Faktum är primtal går nu in i standard i mycket snabbare takt än sub-primtal som tidigare solida låntagare nu påverkas av den upphandlande ekonomin.

Av de fyra vägspärrar, är den tuffaste hindret arbetslöshet på grund av det faktum att, oavsett kredit värderingar, om en husägare inte har ett jobb ett lån modifiering inte kommer att hjälpa. Blankning, kontanter för nycklar, eller avskärmning bli nästa alternativ. Vid den tidpunkten varje sida av tresidig bind hamnar på den förlorande slutet.