Federal Reserve bostadspapper program kan fortsätta att ge skjuts åt fastighetsmarknaden

Under det senaste året har Federal Reserves program för inköp av inteckning värdepapper hjälpt till att hålla räntan på 30 år inteckningar ner så långt som under 5%-nivån. I själva verket har räntorna börjat bara för att krypa upp från sina rekordlåga nivåer, 2009 slutade med en bit av en ökning av sina 15 och 30 år fast ränta inteckningar, men den första veckan i januari slutade med en oväntad dopp i priser innan den förväntade ökningen väntas fortsätta.

Många experter är oroliga för att när Federal Reserve slutar köpa mortgage-backed securities då priserna faller tillbaka till de mycket högre priserna som vi hade sett i tidigare år. Programmet är planerat att upphöra Den 31 mars 2010 om den inte Federal Reserve anser det nödvändigt att förlänga programmet.

Federal Reserve har i själva verket diskuterat utvidga programmet, ungefär som regeringen gjorde med Home Köparens skattereduktion höstas. Skattelättnaden har varit en stödjande faktor i ökningen av bostäder försäljningen under det senaste året och det fanns farhågor om att när det slutade att marknaden skulle falla som ett svar. Regeringen beslutade i höstas att fortsätta sitt program skattereduktion i början av året och utvidga det till april 2010 så att fler bostadsköpare kan dra nytta av det och att ytterligare stödja fastighetssektorn, vars återhämtning stödjer återhämtningen av ekonomin, trots allt.

Vid denna punkt, har Federal Reserve beslutat att inte förlänga de värdepapper som köper programmet förbi 31 mars utgångsdatum, men inte alla medlemmar i december Federal Reserve möte var rangerbangård med denna idé. Några medlemmar anser att den avslutande dagen är för tidigt och kan orsaka några allvarliga ökade i bolåneräntorna. Det är en klar möjlighet att med avskaffandet av detta program-och ändelsen av skattelättnaden program-att stigande räntor kan krossa det nuvarande hemmet köpa och få marknaden att stagnera och översvämning med nya utmätningar med ingen att köpa dem.

Medan regeringen försäkra långivare att med slutet på detta program på marknaden inte kommer att drabbas alltför mycket på grund av dem fortfarande erbjuda stöd till Freddie Mac och Fannie Mae, är många experter inte övertygad. Vissa ekonomer är oroliga för att i slutet av Federal Reserve-programmet kommer att resultera i betydligt högre räntor och hjälpa till att bidra till ett nytt dyk i bostadspriserna över hela nationen.