fastighetspriserna “falla med 10% under de kommande 6 månaderna”

En expert har sagt att kostnaden för husen i Storbritannien kommer att gå ned med tio procent under de närmaste sex månaderna.

Människor som söker erbjudanden hem kredit i en nära framtid kan bli glad att höra ett expertutlåtande om inriktningen av inteckning och fastighetsmarknaden under de kommande månaderna.

Enligt Paul Holmes, verkställande direktör av Firstrung, priset på hus – tillsammans med produkter som tracker inteckningar – kan falla med så mycket som tio procent mellan nu och mars 2011.

Mr Holmes anser att kostnaderna inom denna sektor “exploderade” innan lågkonjunkturen enbart på grund av den allmänna tillgången till billiga krediter från finansiärer, men denna trend har nu vänt eftersom krediten inte längre är kostnadseffektiv, trots att räntorna är på 0,5 procent.

Experten beskrev detta som en “perfekt storm” på marknaden, innan hävdar att en sänkning av priset på alla mäklare är oundviklig under den tid de kommande sex månaderna eller så.

Hans kommentarer kom efter publiceringen av uppgifterna igår (27 september) med Hometrack, som uppgav att kostnaden för husen i alla regioner i Storbritannien har minskat för första gången sedan april 2009.

Dessa data visar att efterfrågan på boende i Storbritannien har minskat med 2,9 procent hittills i september, vilket är den tredje månaden i rad som denna trend har setts.

I en fortsättning på detta tema, har volymen av köpare registrerar med medel minskade med 6,5 procent, medan utbudet av bostäder i landet har också ökat i en långsammare takt än under föregående månader.

Samtidigt anmärkte Mark Hayward, vice ordförande i National Association of Estate Agents, nyligen att prognoser från analytiker och allmänheten av huspriserna som reducerade sätter marknaden riskerar att bli en “självuppfyllande profetia”.

Mr Holmes slutsatsen att den långsiktiga framtiden för sektorn är beroende av om Bank of England steg i att höja räntorna för att förhindra inflation “tappa kontrollen”.