fastigheten stege boräntor

Nu när du förstår de olika sätten att en inteckning kan återbetalas, måste du titta på hur räntan debiteras på din inteckning.

Ditt mål är att betala så lite intresse som du kan på din inteckning, så räntorna är den viktigaste delen om att köpa ett hus. Du måste bestämma vilken typ av ränta laddar du vill att din inteckning vara så att den bäst passar dina förutsättningar.

Standard rörlig ränta
En standard rörlig ränta (SVR) inteckning är kopplad till Bank of Englands basränta. Därför flyttar den upp och ner i linje med den. Detta innebär att när Bank of England höjer eller sänker räntorna med en procentenhet, vanligtvis din boränta kommer att gå upp eller ned med motsvarande belopp.

SVR inteckningar innebär att det belopp du betala på ditt lån kan variera, så även om det kan vara överkomliga för dig nu, om Bank of Englands räntehöjningar stadigt, så kommer din inteckning. Det betyder att du måste vara beredd att betala mer för din inteckning. Det är inte bra om du är på en stram budget.

Naturligtvis kan det gå åt andra hållet och priserna minskar, vilket innebär att din inteckning bör följa efter!

Men eftersom det inte finns någon formell koppling mellan basränta och en SVR inteckning, kan du inte vara säker på att om räntan sänks, så kommer det belopp du betalar!

Fasta priser
En fast ränta inteckning är där ränta du måste betala är fast för en viss tid. Detta ger dig visshet om hur mycket din amorteringar kommer att vara varje månad – vilket är särskilt användbart om du är på en stram budget.

Dock är nackdelen att om Bank of England basränta faller, kommer din inteckning belopp förbli densamma.

Villaägare som har fast ränta inteckning har den hastighet som fastställts för en viss tid – vanligtvis mellan 1 -5 år. Vid slutet av perioden, kommer deras inteckning återgå till en SVR typ.

Rabatterade priser
En rabatterad ränta inteckning är där långivaren ger dig en rabatt på deras SVR. Så medan de återbetalningar kommer att gå upp och ner med fluktuationer i basräntan, så kommer dina återbetalningar. Men du kommer att få en extra rabatt på toppen av det.

Tracker rates
En tracker inteckning tenderar att köra för hela perioden av din inteckning, till skillnad diskonterade och fasta priser inteckningar som löper under en viss period.

Hur de fungerar är att skillnaden mellan Bank of England basränta och din bolåneräntan är fast. Så, som ett exempel, kan din inteckning fastställas till 0,75% över basräntan.

Så när Bank of England basränta går upp eller ner, kommer tracker inteckning göra det till. Detta är bra om du vill se till att en sänkning av basräntan kommer att fundera på dina amorteringar. Men naturligtvis kan de upp liksom om Bank of England basränta gör också!

Utjämnade priser
En utjämnade sats inteckning säkerställer att det finns en gräns för den ränta du betalar över en viss tidsperiod. Så om din långivare rörlig ränta går högre än den räntetak, kommer du att dra. Om den rörliga räntan understiger räntetak, då du kommer att betala samma som alla andra.

Räntetak inteckningar är bra när du är på en stram budget eftersom du vet att dina amorteringar aldrig kommer att gå högre än ett visst belopp.

Intresset laddning
En viktig fråga att ställa när du väljer en inteckning, är oavsett vilken typ av ränta du väljer att gå med, hur ofta ränta beräknas.

Du kommer att betala mycket mindre i ränta om du har en inteckning där räntan beräknas dagligen. Denna typ av intresse laddning kallas ibland en australiensisk inteckning.

Om din inteckning är en där räntan beräknas månadsvis, kan du vänta en hel månad efter att en betalning innan räntan räknas. Det betyder att du betalar ränta på pengar som du egentligen inte skyldig något mer!

Vilken typ är bäst?
Så, nu har du fått en snabbkurs i bolån! Hur väljer du den rätta för dig? Försök att jämföra de månatliga betalningarna siffror till dig snarare än att titta på de räntor som erbjuds så att du får en sann bild av vad du skulle betala.

Och glöm inte att ta in på kontot för andra kostnader som inteckning ansökningsavgift