fast ränta räntorna ökar att finansiera inteckning erbjudanden

Sparare börjar få bättre belöningar igen efter banker och hypoteksinstitut fortsätta att erbjuda mer konkurrenskraftiga erbjudanden för att samla in pengar för att finansiera nya bolån och tydligt tidigare grossist upplåning före finanskrisen.

Siffror från de finansiella Moneyfacts informations företaget har visat att räntorna på obligationer med fast räntesats har sett mer än en 50% ökning sedan mars, trots att Bank of England basränta oförändrad på sin lägsta som någonsin registrerats nivå på 0,5%.

Sedan mars har den genomsnittliga räntan betalas på 5 års fast ränta obligationer ökade från 2,86% till 4,38%, medan 4 åriga obligationer har sett en ökning från i genomsnitt 2,89% till 4,12%.

De senaste veckorna har inneburit ett antal nya fast ränta obligationer som erbjuder hastigheter upp till tio gånger högre än den nuvarande basräntan, av vilka några är som erbjuds genom små och medelstora hypoteksinstitut.

Barnsley bygga samhället erbjuder för närvarande 5% på 3 års fast ränta obligation tillgängliga online. Omedelbar tillgång sparkonton också upping konkurrensen, med ägg ökar sina priser till en marknadsledande 3,25%.

Michelle Slade, taleskvinna för Moneyfacts, sade långivare successivt hade vänt på detaljhandelsmarknaden för att samla in pengar.

“Fortsatt volatilitet på penningmarknaden är att se leverantörer alltmer att behöva använda sina besparingar böcker mot att finansiera sin utlåning. Flesta fasta priser investeringar inte tillåta tidig tillgång, eftersom detta garanterar den tid medlen är tillgängliga för leverantören,” sade hon.

Ray Boulger, från inteckning mäklare John Charcol, sade att det fanns flera orsaker bakom mindre långivare tittar mot insättningar i syfte att finansiera nya bolån. I år har ett antal små och medelstora långivare fått sina betyg nedgraderade av kreditvärderingsinstituten, vilket gör det svårare för dem att få kredit, för att inte tala dyrare.

“Några av de banker och hypoteksinstitut även kommer att ha partihandel medel kommer upp till mognad att de upp i goda tider och nu måste betala tillbaka och säljer fondandelar kommer att vara det billigaste sättet för dem att få pengar in,” sade han.

Dessa påfrestningar har resulterat i en tillströmning av konkurrensen på sparmarknaden, läggs Boulger. “Det fanns en gräns över vilken det inte var värt att betala extra pengar när långivarna kunde samla in pengar lätt på marknaderna”, sade han.