fast ränta inteckningar – vet din rate_

Ingenting är någonsin säker i världen av ekonomi, och det finns inget sätt att förutsäga hur marknaden kommer att förändras i framtiden. Men, om du vill kunna planera din budget exakt, då en fast ränta inteckning kan vara rätt alternativ. De återbetalningar kommer att fastställas för en angiven tidsperiod – vanligtvis mellan de första ett och fem år av ditt lån, så du kan vara säker på att eventuella höjningar av räntan inte kommer att påverka dig. Termen räntan förblir fast kan vara så länge som tio år.

Fast ränta – proffsen

För dem på en stram budget, kan det vara bra att veta exakt vad som kommer att behöva avsättas varje månad för amorteringar. Dessutom kan det vara ett bra drag för att fixa din kurs när ekonomin ser ut som det handlar om att förändra och räntor stiger. Om, från att studera marknaden, du räknar med att priserna kommer att öka inom en snar framtid, sedan ta en fast ränta nu kan betyda att du kommer att spara pengar under de närmaste åren. Även om basränta fastställs av Bank of Englands stiger, kommer du att skyddas, åtminstone för den tid som dina betalningar är fasta.

Fast ränta – nackdelarna

Om de förändringar på marknaden och räntorna faller, kan du förlora på en sänkning av priserna. Fast ränta inteckningar är ofta satt till något högre priser än de billigaste erbjudandena. Var medveten om inlösen påföljder och klausuler som binder dig till din inteckning – dessa kan pågå mycket längre än den räntebindningstid och du kan finna det oöverkomligt dyrt om du vill byta långivare eller betala av dina lån.

Tusentals människor tillbringar mycket tid att studera ekonomi, och även de finansiella experter som förutspår marknadsförhållanden ofta blir det fel. Det är omöjligt att förutse hur räntorna kommer att förändras – även om du kanske kan använda sunt förnuft till en viss grad, det finns ingen garanti för att en fast ränta inteckning kommer slå SVR fem år ner linjen. I slutändan måste du göra det bästa beslut du kan utifrån situationen som den är.

Du bör också kontrollera om den fasta ränta inteckning är portabel – detta innebär att om du vill sälja och flytta huset under bindningstid, kan du överföra inteckning till din nya fastighet utan att ådra sig några sanktioner.