fast ränta inteckning råd

En av de viktigaste besluten du gör i ditt ekonomiska liv är som inteckning du bör få. För många människor, verkar alternativet med en fast ränta inteckning tilltalande. Men vad exakt är en fast ränta inteckning, och varför så många människor väljer detta alternativ? Om du är ny på bolån då denna artikel kommer att låta dig veta lite mer om fast ränta inteckningar och deras fördelar.

Vad betyder fast ränta?

En fast ränta inteckning är ganska enkelt, och gör precis som namnet antyder. En fast ränta inteckning med en ränta som är densamma i hela inteckning sikt, vilket innebär att dina månatliga återbetalningar kommer att förbli densamma, med en beräknad inflation förstås.

Varför en fast ränta inteckning?

Många människor väljer fast ränta inteckningar grund av säkerhet och trygghet som de tillhandahåller. Om du har en fast ränta inteckning, då vet du din månatliga avbetalningar inte kommer att förändras, vilket innebär att du kan budgetera effektivt för både kort och lång sikt. Om du har en inteckning med en rörlig ränta då dina betalningar kan ändras beroende på marknadens svängningar. Detta kan lämna dig betala mindre, men ofta lämnar dig att betala mer varje månad. Den bästa tiden att få fast ränta inteckningar är när konkurrensen är hög, och den fasta räntan är lägre än den trackern eller bolån med rörlig ränta.

Finns det några nackdelar?

Det finns nackdelar med att få en fast ränta inteckning. Den största nackdelen är att räntan är oftast högre än rörlig ränta inteckningar. Den extra säkerhet har ett pris, i att du måste betala mer i ränta över längden av inteckning. Dessutom är den “fasta” ränta oftast bara fastställts för ett visst antal år, vanligen 2 eller 3, varefter hastigheten kan sättas upp och sedan fastställas för en annan period. Detta kan innebära att din inteckning kommer att vara billig nu, men i framtiden priset kan stiga.

Vem ska få fast ränta?

Trots sina nackdelar, det finns många människor som definitivt bör välja fast ränta inteckningar. Om du är på en stram budget och har en fast inkomst varje månad, då du inte har råd för dina betalningar att stiga. Att ha ett fast återbetalning varje månad gör att du vet att du kan göra betalningen även om nationella räntorna stiger. Dessutom, om du kan få en uppgörelse som innebär start räntan är lägre än för en rörlig ränta inteckning eller ens samma, sedan välja fast ränta inteckning.

Hur man bestämmer?

Om du fortfarande är osäker på huruvida en fast ränta inteckning är rätt för dig, så konsultera en oberoende finansiell rådgivare. De kommer att kunna hjälpa dig att hitta den bästa lösningen, samt berätta om eller inte basräntan kommer att falla eller stiga. Detta kommer att avgöra om en fast eller rörlig ränta inteckning är bäst för dig.