fast ränta inteckning elände

Om din fast ränta inteckning kommer till ett slut i år kommer du att vara en av de 1,5 miljoner människor re-belåningen och du kan bli chockad över de kurseffekten ränte höjningar kommer att ha på din plånbok eftersom du ska definitivt sluta betala ut ett högre belopp per månad.

Bara 4 år sedan kanske du har turen att få en ränta under 4 procent, i vissa fall slutar mindre, men de bästa fast ränta inteckningar i dag är hela 5,5 procent. Den 100 procent inteckning och 125 procent inteckning, där långivare ge mer pengar för dig än huset är värt är inte tillgänglig längre heller, så kommer första gången köpare finna det svårare att komma på fastigheten stege. Långivare är också stramar åt sin utlåning kriterier och så om du inte har en god kreditvärdighet du kan erbjudas ännu högre räntor eftersom du uppfattas som en större risk för långivarna.

Det är inte bara bolån som har drabbats, har räntorna på personliga lån ökat och återigen långivare har skärpt sin utlåning kriterier på lån och kreditkort. Med kreditkort är det inte så mycket att räntorna har ökat, men det kommer att bli svårare att få din ansökan accepteras nu och människor som söker överföra en balans från ett annat kreditkort eller lån kommer att få betala en expeditionsavgift. Ibland när du överför en balans det nya kreditkortsföretag gör att du kan överföra en mindre balans än du kanske har hoppats på.

Enligt John Charcol i februari i år 52 procent av alla inteckningar var fasta priser, under 2006 var siffran 42 procent och samma period 2007 var 69 procent så att du kan se hur räntehöjningar påverkar låntagarna.

Det finns två frågor att hålla utkik efter med fast ränta inteckningar, för det första att räntorna är högre, som jag sa tidigare en bra genomsnittlig fast ränta inteckning affär kommer att vara i storleksordningen 5,5 procent. Det andra måste du också se upp för de associerade avgifter med din inteckning, titta på när dessa avgifter eller ska betalas, dvs upfront och fråga om du kan lägga till någon av de avgifter som inteckning. Till exempel om det finns en £ 1000 inrättas avgift kan detta £ 1000 skall läggas till det belopp du låna? Ibland är enklare än att försöka hitta en ytterligare £ 1,000. Jag vet att jag sällan har en extra £ 1000 kringspridda! Ibland dessa avgifter kan vara en procentandel av den totala mängden ditt lån, vanligen omkring 1 eller 2 procent. Den sak att komma ihåg är att lägga till dessa avgifter till din inteckning kan öka kostnaden för månatliga avbetalningar, måste du ta reda på skillnaden och väga alla alternativ.