fallande fastighetspriser “en barometer för ekonomin i stort”

En expert har sagt att bostadspriserna har sjunkit i Storbritannien återspeglar hälsan i den bredare ekonomin.

Det faktum att inteckning och bostadspriserna i Storbritannien sjönk för andra månaden i rad under hela augusti kan ses som en indikator på den totala konsumenternas åsikter i landet, har en expert sagt.

Enligt Ben Wilkie, redaktör Vad Mortgage, kostnaden för förpackningar hem krediter som tracker inteckningar kan användas för att mäta hur friska landets övriga ekonomin för närvarande är, som om folk är villiga att spendera på sådana produkter då detta skulle kunna visa att det finns hög bärighet på marknaderna.

Men siffror som släpptes förra veckan (September 2nd) genom rikstäckande visar att huspriserna sjönk med 0,9 procent från månad till månad i augusti efter en nedgång på 0,5 procent en månad tidigare.

Martin Gahbauer, chefsekonom på långivaren, kommenterade att detta är den första instans sedan februari 2009 att kostnaderna har minskat två månader i rad.

“Nya marknadstrender förblir förenliga med en avveckling av utbud och efterfrågan obalans som drev upp priserna för mycket av det förra året,” sade han.

Experten tillade att de hushåll på rörlig ränta inteckningar utsätts för någon räntehöjning, men vidhöll att Bank of Englands penningpolitiska kommitté kommer sannolikt att hålla basräntan på sin nuvarande nivå på 0,5 procent “väl in i 2011”.

Och Wilkie anmärkte att huspriserna kan ses som “en barometer för förtroendet för den ekonomiska situationen”, och det faktum att konsumenter är något bekymrad över hälsan hos den finanspolitiska återhämtning just nu innebär att dessa kostnader kommer att vara “mer oförutsägbar” än de är oftast.

Den Vad Mortgage tjänsteman fortsatte med att säga att fallande huspriser egentligen bara ha en effekt på dem som vill remortgage och avslutades – i samförstånd med Mr Gaubauer – att Storbritannien kommer att ha låga räntor för “ganska lång tid”.