faktorer som påverkar dina bolåneräntor

Har du någonsin undrat hur långivare bestämmer räntan för din inteckning? Det finns många faktorer som påverkar din boränta, några av dem inom din kontroll och vissa av dem avgjort utanför det. Världsekonomin, den främsta utlåningsränta som fastställs av Federal Reserve och rådande lokala räntor har alla en effekt på de räntor som långivare är beredda att sträcka sig till låntagare, men dessa faktorer oftast etablera en startpunkt. Därifrån kommer långivarna att ta din kredit historia och ett antal andra faktorer i beaktande för att anpassa sin basränta och komma med en bolåneränta som återspeglar mängden risk de tar vid utlåning till dig. Dessa är några av de största faktorerna som långivare använder för att avgöra dina bolåneräntor.

Den typ av inteckning påverkar bolåneräntan som du erbjuds.

Historiskt sett var de initiala priserna på justerbar ränta inteckningar lägre än de som erbjuds på fast ränta inteckningar. Den senaste bolånekrisen har påverkat det något, och under de senaste åren, justerbar ränta inteckningar bära något högre boräntor för att kompensera för den extra risk som långivare ta med kunder som tar ut justerbara priser.

Dessutom jumbo Arms – inteckningar för mer än $ 417.000 – tenderar också att bära något högre räntor än traditionella bolån. I själva verket påverkar mängden pengar som du lånar bolåneräntan som du erbjuds. Generellt större inteckningar bära högre räntor.

Den mindre risk för långivaren, du desto lägre bolåneräntan kommer att erbjudas.

Eftersom räntan du erbjuds återspeglar mängden risk långivaren tror han tar i utlåningen till dig, något som gör dig till en mindre riskfylld låntagare kommer att sänka räntan du får på din inteckning. Dessa riskfaktorer är:

• Ned belopp. Ju mer kapital du har i din bostad, desto mindre chans finns att du standard på din inteckning. Om du kan lägga ner minst 20% av bostadens pris som en handpenning, har du en god chans att kvala in till de lägsta bolåneräntor.
• Hem värde belåningsgrad. Lånet-to-value ratio, eller LTV, är en andra faktor för den ränta du kan erbjudas. Ju högre belåningsgrad, desto mer risk långivaren tar och högre ränta på ditt lån. Till exempel, om du vill låna $ 85.000 att köpa en $ 100.000 hem, är LTV 85%. I allmänhet kommer en belåningsgrad på mindre än 80% ger dig de lägsta räntorna.

Din kredit värdering är en viktig bestämningsfaktor för att avgöra din boränta.

Din kredit värdering beräknas med hjälp av en kombination av din kredit historia och annan personlig information. Bland de faktorer som påverkar din kredit värdering är:

• Hur många kreditkort har du
• hur länge du har använt kredit – ju längre desto bättre, i allmänhet
• om du betalar dina räkningar i tid och enligt avtal du gör
• förhållandet mellan din skuld till tillgänglig kredit
• Ditt civilstånd
• hur länge du har arbetat i din nuvarande position
• hur länge du har bott i din nuvarande adress
• om du hyr eller äger ett hem
• Hur många jobb och bostäder som du har haft under de senaste tio åren

Den typ av egendom du köper spelar en roll i att bestämma din boränta.

Dessutom kommer långivarna att ta den typ av egendom du köper beaktas vid fastställandet av räntan på ditt lån. Eftersom människor är minst benägna att standard på avbetalning på sin primära bostad, kommer bottenlån på en primär bostad kvalificerar oftast lägre räntor än förvaltningsfastigheter. Kommersiella fastigheter bär ännu högre räntor än bostadsfastigheter.

Andra faktorer som påverkar bolåneräntorna

Förutom dessa individuella faktorer, räntorna påverkas också av plats. Bolåneräntor varierar från land till land, stad till stad och även från kvarter till kvarter. Långivare lita på historiska data för att hjälpa dem att avgöra risken att låna pengar för att köpa ett hem eller annan egendom i olika samhällen, och att risken återspeglas i den ränta de tar betalt för en inteckning i dessa samhällen.

I allmänhet kan du förvänta dig de bästa räntorna om du har en bra kreditvärdighet, kan lägga ner minst 20% som en handpenning, och köper en primär bostad. Glöm inte dock att olika långivare har olika standarder för att bestämma räntan. Gör det till en vana att få flera offerter från olika långivare när du letar efter en inteckning för att få den bästa möjliga.