få rätt inteckning

Välja en inteckning kan vara en svår uppgift. Först av allt måste du bestämma vilken inteckning skulle passa dina behov bäst.

För dem som vill veta vad deras månatliga utgifterna kommer att vara, bör titta på en fast ränta inteckning, eftersom dessa är inteckningar som sätts till ett fast pris under en viss period, vilket kan vara allt från 1 år till 5 år.

En variabel inteckning är just det, det är en bolåneränta som ändras (eller varierar) med basräntan. Så om basen utlåningsräntan ökar så ökar din boränta, men den positiva aspekten av denna typ av inteckning är att om utlåningsräntan sänks så gör din inteckning återbetalning. Det är inte för alla – det finns ett inslag av risk (detta var sant tillbaka i slutet av 1980-talet, då tyvärr priserna skjutit i höjden som huspriser föll)

Du kan också behöva tänka på en återbetalning inteckning eller ett intresse bara inteckning.

Skillnaden är att den senare gör just det, det bara betalar intressen, så även din månatliga betalningar kommer att bli mindre, kommer du fortfarande att ha kapital för att bosätta sig i slutet av inteckning varaktighet. Men en återbetalning inteckning kommer att vara lite dyrare, men åtminstone du kommer att betala av både kapital och ränta, vilket innebär i slutändan att din inteckning minskar.

När du har kommit överens om vilken typ av inteckning som passar din livsstil så var inte rädd för att åka runt medan du fortfarande bunden till ett kontrakt – som det finns oftast en bestämd tid då du har möjlighet att förhandla om en annan kurs och / eller gå till en annan långivare som erbjuder dig något billigare.

Jag skulle alltid föreslå att i dagens konkurrensutsatta marknad som du shoppa runt, eftersom det finns massor av olika långivare med olika hastigheter, och du måste hitta den rätta som passar din budget och livsstil.