få bolåneräntor på 4,5%

Lobbyist pressar finansdepartementet att utarbeta en plan för att köpa nuvarande portföljer av bolån från bankerna i hopp om att sänka bolån till så lite som 4,5%.

Förra veckan meddelade Federal Reserve skulle köpa $ 500 miljarder i inteckning värdepapper från Fannie Mae, Freddie Mac en Ginnie Mae. Svar var omedelbar när boräntorna sjunkit.

Om det finns en ökad efterfrågan på b backed köpa bostadspapper, skulle detta föranleda bolåneräntor att gå lägre och det skulle tillåta husägare att refinansiera omedelbart och dra nytta av lägre utbetalningar.

Förra veckans Fed tillkännagivande körde bolåneräntor ner till 5,5% från 6,06%. Mortgage ansökningar mer än fördubblats i följd och fler villaägare söker fortfarande att refinansiera redan nu.

Men Fed nuvarande målet att utesluta villaägare som vill helt enkelt refinansiera, men ger denna plan endast nya husköpare. Kritik utlöste snabbt över denna plan och Fed överväger för närvarande fler alternativ.

För en, skulle bara låntagare med god kredit att kunna dra fördel av detta program och långivare kvalifikationer riktlinjer har förändrats och kredit värdering på minst 720 krävs för att få ett lån och därmed refinansiera.

Låntagare vars kredit värdering är dålig skulle inte kunna dra nytta av detta program och det är där Fed har fastnat. Så länge bankerna lån kvalifikationer förblir frysta, är Fed enda valet att tillåta sådant program görs tillgängliga någon som kan kvalificera sig.

Primär köpare av nya program för bolåneräntor skulle vara regeringen och med låga räntor Fed kan tillåta sätta fler husköpare i marknaden, alltså långsamt låta bostadsmarknaden korrigera sig själv eftersom fler köpare “innebär högre efterfrågan och långsamt fastighetspriserna skulle öka.

Det finns för-och nackdelar med denna plan som av just nu och frågor kvarstår hur det hela kommer att fungera. Branschgrupper har pressuring tillträdande president Barack Obama och lagstiftare att ge en hjälpande hand till bostadsmarknaden.

Låga priser kan vara svaret på nuvarande fastighets kriser som låga påskynda snabbare återhämtning, vilket behövs i aktuell tid. Men, planen inte anger hur länge priserna skulle förbli låga och om bara de som agerar snabbt kan dra nytta av låga räntor.

Detta förslag kommer att göra lite för att ingen för dem som sitter bakom på sina betalningar, har inget eget kapital i sina hem eller inte har någon inkomst på grund av nedskärningar. Kreditvärdighetskrav fortfarande hög och oroliga husägare kommer inte att kunna dra fördel av denna situation som av ännu.

För vissa husägare lågkonjunkturen har visat en bra sak som många drar nytta av låga bolåneräntor. Bara tre år sedan bolåneräntor var ca 6,65% och idag kan du få 5,5%, vilket resulterar i stora besparingar under lånets löptid.

Om denna plan kommer in påverkar det kommer att ge en enorm fördel för dagens husköpare.

Bolåneräntor har inte sjunkit under 5,37% i mer än 45 år så refinansiering bom och nya inköp bom kan komma snart.