everett inteckning fler statliga skruv ups

mer statlig inblandning i fastighetsmarknaden

eller

Lagen om oavsiktliga konsekvenser

HVCC (Hemvärdering uppförandekod) var tänkt att hjälpa till med uppblåsta värderingar. Det var tänkt att hålla värderingsmän från påtryckningar från långivare. Istället dödade fastighetsmarknaden. Det leder till färre valmöjligheter för konsumenterna, lägre avgifter till värderingsmän, icke certifierade icke professionella människor som gör bedömningar och många fler oförutsedda konsekvenser. Det dödade nästan den konventionella bolånemarknaden.

Nu har vi fler statliga störningar. Och vi kommer att ha mer oförutsedda konsekvenser.

Sedan fastighetsbubblan kollaps FHA bostadslån har sparat den amerikanska ekonomin. Andelen ansökningar om köp för regeringsstödda lån från Federal Housing Administration och andra myndigheter överträffade 40% i augusti, upp från 38% i juli och 32% i augusti 2008. Det, aos den högsta andelen som MBA har uppmätts sedan februari 1991. Det var strax före subprime mortgage bommen.

Utan FHA inteckning det helt enkelt skulle vara någon fastighetsmarknaden. Och nu de dårar i Washington vill, Äúfix det, AU. Just de människor som är ansvariga för inteckning härdsmälta kommer nu att fixa det enda som håller vår ekonomi går. Här, AOS vad de överväger:

* Det är sant att FHA inteckning försäkringskassor är lägre federala mandat minimum, men detta är verkligen en bokföringsmässig fråga. Det är inte ett solvens problem. Det är sant att vissa FHA bostadslån är bakom eller i avskärmning. Men så är många prime konventionella lån. En stor majoritet av dessa dåliga lån var resultatet av ett noll ner bluff typ av FHA inteckning. Dessa lån kallas Nehemja eller Hart eller något annat namn, men tillåtet för en FHA inteckning för att användas utan några pengar från köparen. Dessa lån är inte längre tillåtna.

* Nu om du har minst 620 (och de flesta långivare kommer att 640) kredit och 3,5% ner du kan köpa ett hem med en FHA inteckning. Fram till i början av året FHA regler tillät en köpare att kvalificera sig med en kredit värdering så lågt som 560 i vissa fall. Nu är det, AOS 620 och oftare 640. Så nu en köpare behöver ganska bra kredit för att köpa. Kritiker säger att kredit värdering bör ökas men det nederlag FHA, AOS syfte och det är att tjäna den marginella köparen. En 620-640 poäng är inte ett dåligt betyg. Kritiker säger också 3,5% ISN? T nog, Äúskin i spelet, AU och vill öka handpenningen. Vissa vill ha 5% och några även vill 10%. Jag vill att du ska veta att man höjer den lägsta handpenningen skulle besegra den grundläggande idén om en FHA inteckning.

* För närvarande finns det två olika typer av försäkringar för hypotekslån på varje FHA inteckning. Först är UFMIP (Up Front Mortgage Insurance Premium) och är 1,75% av lånebeloppet. Detta är en ökning från 1,5% i slutet av förra året. Därefter finns en MI (Monthly försäkring) och detta är 0,5% eller 0,55% av den månatliga utbetalningen beroende på mängden av handpenningen. Här tror jag att vi kan justera något. Vi kan höja UFMIP eller öka den månatliga MI eller öka båda. Kom ihåg att öka dessa avgifter kommer att sänka lånebeloppet som en köpare kan kvalificera sig för. Detta kommer att minska mängden av hemmet de kvalificerar sig för. Jag tror att mindre justeringar här är det enda sättet att förbättra försäkringsskyddet utan att skruva upp en redan bräcklig marknad.

* Nästa del skulle minska det belopp som en säljare kan bidra till en köpare för avslutande kostnader. Även detta är kortsiktigt. För närvarande en säljare kan ge tillbaka till en köpare upp till 6% av köpeskillingen för avslutande kostnader. Vanligtvis avslutande kostnader kommer att springa runt 3,5% + / -. Tja någon bra lån officer kommer att använda de extra pengar för att köpa ner köparna, AO ränta och göra lånet / home ännu billigare för köparen.

* Nästa del säger att vi borde skärpa kreditvärdighet. Jo den fria marknaden har redan gjort det. Eftersom köparna av inteckning värdepapper (MBS) inte kommer att köpa ett lån som har kredit poäng på mindre än 620 är det inte nödvändigt att göra detta. Faktum är att marknaden har sagt att om inte köparen har en 640 poäng flesta inte kommer att köpa MBS.

Så jag säger till killarna som skruvas upp detta i första hand hålla vantar och låta den fria marknaden gör det. Precis som de borde ha gjort redan från början. Varje gång regeringen får involverad de skruva upp den. Jag menar varenda gång.

jim johnson