enkel guide till de viktigaste brittiska bolånemarknaden funktioner

Ta ut en inteckning är ett stort ekonomiskt åtagande och alla detaljer i processen kan vara komplicerad för första gången köpare. Följande guide kommer att klargöra några av de viktigaste funktionerna för att tänka på när shopping runt så att välja den inteckning mest lämpliga för dig underlättas

Flexibel inteckning

Flexibla inteckningar erbjuda möjligheter att förändra din månatliga avbetalningar som passar din ekonomiska situation. De kommer också att vara mycket lämpad för dig om du tänker betala av dina lån snabbare än den fullständiga termen utan att smälla av tunga straffavgifter. Några av de funktioner som ingår i denna typ av inteckning är:

overpayments

Du kan välja att betala mer än din vanliga månatliga inteckning avgift för att slutföra ditt lån återbetalning förr, betala av en klumpsumma vid varje given tidpunkt eller både och. Om du väljer att betala en klumpsumma, kommer du att ha fördelen av att betala mindre ränta varje månad eftersom denna ränta beräknas på det totala kapitalet belopp du är skyldig. Du kommer att se fördelarna med denna inteckning alternativet snabbare om ditt intresse beräknas dagligen eller månatligen.

underpayments och raster betalning

Detta ger dig möjlighet att du betalar mindre än din vanliga månatliga betalningar under en begränsad period, vanligtvis mellan sex till tolv månader. Vissa inteckning leverantörer kan du också sluta göra betalningar helt och hållet under en tid. Detta skulle vara mycket bra om det oförutsedda inträffar såsom förlust av ett jobb, dyra men nödvändiga reparationer hus eller sjukdom i familjen.

Lån kreditutnyttjandet

Denna typ av funktionen kan du låna extra pengar utan ytterligare godkännande från din långivare, förutsatt att din totala lånebeloppet inte överskrider en total gräns. Alternativt kan du ha rätt att “låna tillbaka” mot tidigare overpayments om det behövs. Detta gör det till ett perfekt alternativ för egenföretagare med varierande resultat.

offset inteckning

En offset inteckning innebär ditt huvudsakliga bytesbalansen eller sparkonto eller båda är kopplade till din inteckning. Dessa konton skulle vanligtvis, men inte alltid, hållas med din inteckning långivare. Vad som händer är att varje månad vid beräkningen av den ränta på kapitallån, är det belopp du är skyldig på din inteckning minskas med beloppet i dina konton – alltså, när ditt bytesbalans och besparingar gå upp, betalar du mindre på din inteckning och när de går ner, kommer du att betala mer.

bytesbalansen inteckning

En bytesbalansen inteckning liknar en offset inteckning i den uppväger balansen av dina besparingar mot din inteckning. Skillnaden är att istället för din inteckning och bytesbalans som separata summor pengar, de är oftast kombineras till ett konto, vilket innebär att ditt nuvarande konto fungerar som en massiv övertrassering. Detta alternativ kommer att vara ett bra val om du gillar idén med inbyggd flexibilitet för att göra stora utbetalningar eller underbetalning och ha betydande besparingar för att kompensera.

cashback inteckning

Denna typ av inteckning är perfekt om du letar efter en stor cashback betalning eftersom det ofta kommer med en ränte-affären. Vad detta innebär är att din valda långivare kommer att betala dig en nätt summa snart efter att du tar upp lånet (detta kan uppgå till 3-5% av det belopp du lånar till exempel). Detta ger dig extra pengar likviditet för att finansiera vissa kostnader. Nackdelen med detta är att om du vill växla till en annan långivare i början av dina återbetalningar, måste du ge tillbaka en del av eller hela det mottagna cashback. Det är också ofta kommer med högre ränta under straff perioden.

slutsats

Förklara huvuddragen finns i bolån kommer att hjälpa dig att matcha dina behov med rätt produkt. Ett viktigt tips när shoppa runt är att hålla koll på den effektiva räntan siffran liksom räntan, eftersom detta kommer att ge dig en klarare uppfattning om vad den totala kostnaden blir. Också komma ihåg att attraktiva rabatter och specialerbjudanden som erbjuds av långivare kan se en betydande räntehöjning när den första erbjudandet löper ut, så se till att vara tydlig på de långsiktiga avgifter.