en osannolik ny bolånemarknaden

Mycket har skrivits om sub prime bolånekrisen i USA och ännu mer har sagts. De flesta analytiker placerade skulden för implosion på kreditmarknaden på negativa kredit inteckning. Detta är en typ av bostadslån som utfärdas till en låntagare med en mindre än imponerande kredit historia och finansiella CV. Men det finns en annan faktor som kan ha förbisetts. Samma faktor kan vara på väg att sporra en inteckning bonanza i minst sannolika av platser – Afrika.

Förutom frågor miljarder pounds av bolån till personer som hade liten chans att betala tillbaka dem, är den ökade likviditeten på de finansiella marknaderna främst att skylla för den nuvarande sub prime-krisen. Banker och andra finansiella institut har helt enkelt för inkasserades upp i slutet av 1990 och början av 2000 och sänkte sin utlåning normer därefter. Långivare hade så mycket pengar att de nästan var tvungna att hitta på nya produkter till marknaden för husägaren och första gången köpare på en marknad som redan var full kapacitet.

Det är därför som långivare så småningom fick till ett stadium där de började att godkänna skadliga produkter kredit inteckning till vem som helst som tillämpas. De var inte den enda tillgängliga produkten på tiden och även om de kan ha varit den utlösande faktorn för en kollaps på finansmarknaderna de inte var den enda bidragsgivaren.

Denna överdrivna likviditeten för närvarande upplevs av flera av de största bankerna i Afrika söder om Sahara. Även denna marknad är liten i jämförelse med Europa och USA några av de faktorer som var förhärskande i dessa marknader tio år sedan dyker upp i flera afrikanska länder idag. Detta öppnar upp möjligheten att Afrika kan vara på väg att uppleva en liten boom i sin bolånemarknaden.

Till skillnad från de europeiska och amerikanska marknaderna, dock är den afrikanska bolånemarknaden långt från överbefolkade. En minoritet av befolkningen har ett bankkonto eller använda någon typ av bank anläggning alls tala har en inteckning. Den bostadslån marknaden är exklusiva och vanligtvis endast tillgänglig för eliten, men det finns en växande medelklass demografiska med en aptit för bostad.

Det är också osannolikt att de afrikanska banker kommer att utveckla negativa produkter kredit inteckning liknar sina västerländska motsvarigheter. Detta är till stor del eftersom många afrikaner helt enkelt inte har en kredit historia och därför inte har funktionsnedsättningar till sina kredit-filer. Istället är bostadslån utfärdas endast till arbetstagare som betalas en lön och som har stabila jobb. Det är vanligt i Afrika för långivare att betala sina månatliga amorteringar direkt från låntagarens arbetsgivare i stället för från låntagarens bankkonton. Detta bidrar till att minska riskerna för långivarna och som en belöning låntagarna beviljas ofta lägre räntor.

I kölvattnet av den negativa kredit bolånekrisen en osannolik stödmottagare kan därför vara Afrika som långivare alltmer söker efter nya marknader att erövra för vinst. Det kommer att dröja många år innan den västerländska bolånemarknaden är helt repareras så det kan vara Afrikas tur att glänsa.