En nybörjares guide till att använda en inteckning mäklare.

En inteckning mäklare kan utnyttja branschkunskap och erfarenhet till källan erbjudanden som kan vara till nytta för en sökande. Tack vare lagstiftningen till förmån för konsumenten, skall mäklaren ge råd som är lämpligt att sökandens situation och kan hållas ekonomiskt ansvariga om deras information eller råd senare befinns vara defekt eller missvisande.

Därför en mäklare måste bedöma låntagarens förhållanden innan någon kontakt med en långivare, vilket kan innebära en kredit rapport som lämnats av en av de tre kreditupplysningsföretag (Experian, Equifax och Creditcall) och kontroll av inkomster för att stödja antagandet att lånet är prisvärd. Mäklaren är också ansvarig för att fylla i formuläret långivaren ansökan, samla alla nödvändiga handlingar från sökanden, förklara alla lagligheten av inteckning avtalet och lämna all relevant material till långivaren.

Det finns i huvudsak två typer av inteckning mäklare: de som är “hela marknaden” mäklare och de som arbetar med en mindre, utvald panel av långivare. Hela marknaden mäklare, såsom The Mortgage Broker AB, erbjuda sökande möjlighet att välja sin inteckning produkt från någon tillgänglig brittiska långivare de väljer. Denna metod är perfekt för dem som inte är säkra på sin kunskap om inteckningar, de som har negativa kreditbetyg och för dem som helt enkelt inte har tid att grundligt undersöka bolånemarknaden.

Mäklare som använder mindre paneler av långivare är mer begränsad i valet av produkt de kan erbjuda. I sin tur kan detta också begränsa sina erfarenheter i vissa typer av inteckning, eftersom de kan användas för att hantera ett visst antal långivare och tillhörande produkter. En erfaren mäklare kan dock ha befogenhet att förhandla om villkoren, på uppdrag av sin klient, kan det ha verkat tidigare ouppnåelig. Mäklaren kan också ha möjlighet att påbörja och avsluta hela upphandlingsprocessen för kundens räkning.

Alla inteckning mäklare regleras av Financial Services Authority, som erbjuder konsumenten en extra grad av skydd som bör mäklaren informationen till långivaren visa sig vara felaktiga, kan de hållas ansvariga för eventuella ekonomiska problem som har uppstått. De är skyldiga att se till att deras råd tillgodoser behoven hos den sökande, samtidigt som hänsyn tas till långivarens kriterier, säkerställer att kunden får helt opartisk rådgivning.

Liksom den grundläggande servicen av inteckning upphandling, många inteckning mäklare erbjuder även ytterligare tjänster och rådgivning om andra aspekter av inteckning, inklusive re-bolån, köpa låta, själv-certifiering och negativa inteckningar kredit. Mortgage mäklare tillgodoser nu för över 68% av alla inteckning erbjudanden över hela Storbritannien. Med den ofta förvirrande jargong som erbjuds av finansiella institutioner och bristen på förklarande litteratur som Internet, är det inte svårt att se varför.