en minskande bolånemarknaden

Den 1 juli 2007 hade kunderna ett val mellan 11,951 bolån men idag deras val har reducerats till en ödmjuk 1,238 produkter.

Personer med mindre än en perfekt kredit rekord har drabbats mest av den nuvarande ekonomiska krisen, med subprimelån nästan försvinner från marknaden. Kunder närvarande i denna kategori ser att ha lite alternativ men att återgå till en högre ränta efter deras initiala affären avslutas, eftersom avkastningen av sub prime erbjudanden i framtiden blir svårare att förutsäga.

Även konsumenter som skulle en gång ha kunnat ta sitt pick av inteckning erbjudanden finner sig nu kämpar för att komma på fastigheten stege, som långivare alltmer enbart behandlar den säkraste av klienter – en grupp som har kallats super prime av experter.

De senaste siffrorna släpptes av rådet av hypotekslångivare visar att bruttoutlåning minskade med 2% i maj, men bostadsköp har ökat “stadigt” sedan början av året, medan remortgaging fortsätter att falla.

Ledande kommentatorer har citerat ett antal skäl för detta. En är att det finns ett växande antal husägare som är skyldiga mer på deras egendom än det är värt idag. En annan är att vissa människor betalar bredvid ingenting på deras tracker ränta inteckning, med många återgår till en standard rörlig ränta så låg som 2,5%.

Det finns väldigt liten anledning för dessa människor att remortgage, eftersom nya inteckning erbjudanden är betydligt dyrare än de för närvarande betalar. Långivare försöker reagera på detta, men finner sig oförmögen att erbjuda ett incitament för att göra någon markant skillnad. Moneyfacts.co.uk forskning visar att den nuvarande genomsnittliga två års fast ränta inteckning för bostadsköp är 4,8%. Den genomsnittliga remortgage Affären är lite bättre på 4,71%.

En av de mest märkbara teman de senaste veckorna har varit den kraftiga ökningen av långivare att öka andelen sina fast ränta inteckningar, ett drag som har drivits av en ny hopp i kostnaden för marknadsfinansiering till bankerna. Erbjudanden finns fortfarande tillgängliga väl under 4%-tröskeln, men dessa är tillgängliga för dem som har möjlighet att erbjuda en 25% eller bättre deposition, utesluta alla utom de rikaste första köparna gången – en grupp som kommer att behövas om ett fullskaligt hus väckelse skall äga rum.

Med bankens basränta ner på 0,5%, den lägsta totala erbjudanden är fortfarande tracker ränta inteckningar med bästa köp från First Direct på 2,89% för term. Kunderna kommer att behöva tänka noga när man överväger trackers, eftersom kortsiktiga vinster kan se bra ut, men priserna kommer bara i en riktning, och med den nuvarande nivån en historiskt låg, är det inte ner.