en livstid inteckning kan användas för att finansiera ett projekt eller för att komplettera pensionen.

I Storbritannien, är en livstid hypotekslån en typ av equity release lån som syftar till att frigöra kontanter från villaägare över 55 års ålder. Denna form av finansiering är dyr och komplicerande och bör endast användas som en sista utväg.

Det finns två typer av livstid inteckningar:

Standard livstid inteckningar
drawdown livstid inteckningar

I en vanlig livstid inteckning får du en skattefri summa kontanter klump som kan användas för att betala av ackumulerade skulder eller för att finansiera ditt barnbarn college avgifter. Den kan också användas för att finansiera din dröm semester, köpa en ny bil eller ett hem förbättring projektet.

Fördelarna med en livstid inteckning är:

Räntesatsen fastställs i början så du behöver inte oroa dig när räntorna stiger efter att du har undertecknat avtalet equity release.
Det finns inga månatliga återbetalningen göras under din livstid. Återbetalning av equity release inteckning och de upplupna räntor kommer att ackumuleras och kommer att dras från vinsten på fastigheten när du dör eller när du flyttar in i långtidsvård.
Efter återbetalning av equity release inteckning och upplupen ränta, blir din egendom balansen av intäkterna från försäljningen av din bostad.

Nackdelarna med en livstid inteckning är:

som ränta är fast i början, kommer du fortsätta att betala fast ränta, även om de skulle falla betydligt senare.
Om du bestämmer dig för att återbetala lånet equity release tidigt, kan du drabbas av en förtida återbetalning avgift

drawdown livstid inteckningar

En neddragning inteckning kan du ta inteckning equity release stegvis när du behöver tillgång till pengar, snarare än att ta en klump upfront summa betalning. Därför är en neddragning inteckning billigare än en vanlig livstid inteckning.

Genom att frigöra kontanter i etapper, kan den användas för att komplettera din pension och ge en garanterad inkomst för livet.

Fördelarna med en neddragning inteckning är:

Om du inte behöver en stor summa pengar på en gång, kan du ta lånet i omgångar, och när du behöver dem.
den totala kostnaden för lånet är lägre eftersom du bara betalar ränta på beloppet av din neddragning. Följaktligen kan du lämna ett större arv till dina barn eller förmånstagare.

Nackdelen med en neddragning livstid inteckning är att du kan bli skyldig att återkalla ett minimibelopp, som kan vara högre än vad du behöver pengarna till.

Eftersom det finns mer konkurrens på marknaden för livstid bolån, räntorna är lägre än planer hem reversion.

Däremot kan du hitta andra alternativ till lån equity release lämpligare för dig, såsom nedskärningar och flytta till en mindre och billigare egendom.

Om, efter att du har involverat din familj, du bestämmer att en equity release inteckning är det enda tillgängliga alternativet för dig, bör du rådfråga en oberoende equity release specialist som kommer att guida dig genom ansökningsprocessen.