en liten bit av goda nyheter för den dystra fastighetsmarknaden

Bostadsmarknaden i Storbritannien är på en nedgång med fler och fler människor tvingas sälja på grund av stigande bolåneräntorna, och färre köpare är villiga att investera i bostäder. Mer första gången köpare håller sig borta från bostadsmarknaden helt och hållet eftersom långivarna blivit strängare sin utlåning kriterier och hårdare med sina räntor.

För dem som behöver re-inteckning marknaden rör sig mycket snabbt. Det var först förra veckan som en av de större större bankerna erbjöd en av de bästa priserna på marknaden, bara sju dagar senare denna kurs hade hoppat upp med en halv procent. Nyligen har ökat med ytterligare 0,20 procent. Den dåliga nyheten är att detta inte är den enda banken att höja sina räntor i snabb följd med alla de fyra stora långivare drar upp sina räntor i synnerhet på kortare sikt fast ränta erbjudanden. Nu genomsnittliga två års fast ränta affär är mer än sju procent, vilket villaägare står inför en dyrare lånekostnader faktura.

Mortgage problem har förvärrats av fallande huspriser som har sett hem i någon del av London faller med mer än £ 25.000 pounds i en månad. Dessa trender är inte uppmuntrande första gången köpare som redan kämpar för att höja de höga behövs inlåning och hitta en prisvärd inteckning. Antalet första gången köpare har minskat från 532 tusen i 2002 till 300.000 år 2007 och i år de förutspås sjunka ännu lägre. Med så mycket jämmer och elände kring fastighetsmarknaden just nu, är köpare och säljare lika väntar på några goda nyheter. Och det verkar som att goda nyheter kan vara på väg! En expert på området har gjort förutsägelser om att denna månad skulle vara den sista månaden att boräntorna stiger och effekterna av kreditkrisen kan börja avta. Han grundar sina förutsägelser på det faktum att marginalerna för bolåneinstitut hade börjat att göra dem bra pengar igen och därför det är meningsfullt för bankerna att sänka sina räntor för att säkra fler människors affärer

Det kan vara dags när bankerna inser att om de börjar att låna ut mer pengar till lägre priser de kommer att kunna hitta fler bra kunder som är villiga att ta dem. Men huset och inteckning problem i Storbritannien är lite av en ond cirkel. Bostadsmarknaden behöver första gången köpare att hålla fastigheterna rörelse och tillåter människor att flytta upp på stegen. Just nu första gången köpare kämpar för att få lån som långivare är oroliga låna folk pengar mot för avskrivningar. Därför bara första gången köpare med stora insättningar som erbjuds erbjudanden, eftersom deras insättningar fungerar som buffert mot fallande huspriser. Men så länge som första gången köpare inte kommer åt fastighetsmarknaden, kommer bostäder fortsätter att falla i pris vilket de som har fört hem med litet handlingsutrymme. Förhoppningsvis förutsägelser om bättre bolåneräntor kommer att besannas tillåta fler människor att överleva fastigheten kraschen, men det verkar i Storbritannien är fortfarande långt bort att njuta av fördelarna med den föregående bostadsboomen.