en kortfattad ordlista över inteckning terminologi (del 1 av 2)

Att ha något hopp om att ta hand om ditt intresse för fientlig värld av bolån, måste du beväpna dig med det mest kraftfulla redskap för alla – kunskap om vad som sägs, vad det betyder för dig. Följande AZ av inteckning termer skulle visa sig vara en mäktig bundsförvant i din strävan efter det bästa inteckning affär

A är för …

årliga räntan (APR)

Den effektiva räntan är tänkt att ge dig en indikation på kostnaden för att låna, så att du kan shoppa runt för låg ränta. Men det är komplicerat att beräkna och öppna för manipulation, så lita inte på det för mycket. Alltid gräva ner i det finstilta att ta reda på exakt hur mycket du måste betala.

Ansökan, bokning eller bokningsavgift

Dessa dagar, de flesta special-bolån (och även vissa mosse-standarden behandlar) kommer med en bifogad upfront avgift. Detta kan betalas separat kan du välja top lägga till inteckning – vid vilken punkt det börjar att ådra intresse och hamnar kostar betydligt mer i det långa termer. Förr i tiden skulle detta startavgift vara runt £ 200 till £ 400 mark, dessa dagar, det är mer som £ 600 till £ 2.500 för låg ränta “fynd”. Ouch!

B är för …

mäklare

En inteckning mäklare är en mellanhand som hjälper dig att hitta en bra affär. Vissa mäklare har länkar endast till vissa långivare, så se till att leta efter en mäklare som kan söka på hela marknaden för dig, och undvika mäklare med höga courtage. Narrens inteckning tjänst är en prisbelönt, utan avgifter, hel-av-marknaden anläggning, som vi är ganska stolta över.

C är för …

Capital återbetalning eller bara ränta (IO)

Med en återbetalning inteckning, din månatliga avbetalningar betala din månatliga ränta faktura plus ett extra belopp som marker bort på din skuld. Med ett intresse som bara lån, betalar du bara räntan räkningen och måste göra dina egna arrangemang för att betala din skuld i slutet. Intresset bara brukar förkortat IO, vilket är en förkortning för “Jag är skyldig en massa pengar, så jag kan inte råd med en återbetalning inteckning”.

cashback

Med en cashback inteckning, får du en upfront “gåva” (upp till 10% av ditt lån) i utbyte mot att vara låst till en högre bolåneränta för, säg, tio år. Som med de flesta tapp, kan det slå tillbaka, så jag generellt varna läsarna mot att ta ut en cashback lån.

Conveyancingor advokatarvoden

De avgifter som betalas till din advokat eller conveyancer för att göra den nödvändiga rättsliga arbetet för att köpa eller sälja din bostad. Kan lägga till £ 1000 + till inköpskostnaden.

D är för …

Daglig intresse

Vissa långivare ta dina återbetalningar varje månad, men bara subtrahera dem från din skuld i slutet av året. Det är mycket bättre att ha daglig intresse, där varje återbetalning minskar ditt lån så snart det träffar ditt konto. Deeds release, exit, tätning eller urladdning avgift En avgift som betalas till din bolåneinstitutet när du betalar av dina lån. För femton år sedan, skulle detta ha varit ca £ 50, nuförtiden, vissa långivare ut £ 300 +. Lär dig att återvinna oärliga avgifter inteckning exit.

insättning

Detta är vad du behöver för att spara för att äga en andel i ditt hem. Även en 5% deposition (en tjugondel av köpeskillingen) ger dig tillgång till bättre bolåneräntorna. No-deposit (100%) inteckningar är riskfyllda och därför är dyrare.