en guide till olika typer av inteckningar

Mer än hälften av alla nya bolån har en fast ränta under en viss period, vanligtvis ett par år. Även om detta inte skydda dig från effekterna av räntehöjningar, de är oftast dyrare än rörlig ränta erbjudanden, åtminstone inledningsvis, och ibland arbeta sig vara dyrare i längden också.

Majoriteten av fast ränta erbjudanden har en affär period på cirka två år, även om det finns fast ränta inteckningar med längre handlägga villkor än detta. Vid utgången av affären period, kommer inteckning återgår till långivare standard rörlig ränta, som vanligtvis är en rättvis lite dyrare.

Kraschen på bostadsmarknaden som följde den globala ekonomiska nedgången har tvingat basräntan till den lägsta nivån i år. Men många långivare kompenserat detta genom att höja skillnaden mellan basräntan och deras standard rörlig ränta från cirka två procent till cirka fem eller sex procent.

En sak du bör alltid se upp för när du tar ut en inteckning är den lätthet med vilken du kan få ut av affären för att byta till en annan långivare. Byta inteckningar kan spara dig en massa pengar, eftersom det gör att du kan använda ett antal inledande erbjudanden under loppet av din inteckning.

För så länge som basränta ligger kvar på sin nuvarande låga nivå, kan du vara bättre att hålla sig med din långivare standard rörlig ränta. Men när det börjar stiga igen, eftersom det oundvikligen kommer, bör du försöka att byta din inteckning till en med en låg ränta introduktionserbjudande för att spara pengar.

De flesta människor överskattar hur svårt det blir att byta sina lån, och undvika att göra det eftersom de tror att det kommer att bli jobbigt. I verkligheten är det egentligen ganska lätt att byta din inteckning till en annan leverantör, och du kan spara tusentals pounds genom att göra så.

En tracker inteckning är en där räntan är bunden till basräntan, snarare än att vara löst relaterat till det, vilket är fallet med rörlig ränta inteckningar. Vanligtvis är det satt ett par procentenheter över basräntan, och förändringar med samma belopp när förändringar inträffar.

En tracker inteckning är oftast det bästa värdet under tider då Bank of England basränta är låg. Men under tider då basen är hög, fast ränta och vanliga bolån med rörlig ränta tenderar att representera bättre värde.