ekonomins återhämtning

Men precis som många ekonomer pekar på tecken på återhämtning – med Världsbanken ett viktigt undantag – Carney har varnat om att lägga för mycket lager i så kallade “gröna skott” – den numera vanligaste fångsten fraser som används för att ange de första tecknen om livet i en döende ekonomi.

Under de senaste tal i Montreal och Regina, var bankguvernören nästan avvisande av indikatorer på ekonomisk förbättring, varnar för att allt goda nyheter fanns orsakades artificiellt genom massiva regeringen och centralbanken stimulans. Den privata sektorn “är inte där ännu,” han varnade.

Och i en rapport från en off-the-record tal tisdag vid Woodrow Wilson International Centre for Scholars i Washington, bröt Carney med officiell Ottawa dogm förklara Kanadas lågkonjunkturen bli lika djup som i USA

Bank tjänstemän vägrade att bekräfta eller förneka anmärkning, i stället pekar på Carney sista officiella prognosen i april, vilket faktiskt har Kanadas bruttonationalprodukt krympte med tre procent i år, jämfört med 2,4 procent för USA

“Ingen förväntar beslutsfattarna att vara cheerleaders, men de måste vara nejsägare?” frågade Douglas Porter, biträdande chefekonom på Bank of Montreal, som är bland flera som undrar på Carney förvandling från Mr Sunshine till Dr Gloom i fyra månader.

“Bank of Canada är en av de få prognosmakare i världen som ser Kanada underpresterande USA i år,” Porter noterar.

Men det finns mer. Carney är också i en exklusiv klubb av ekonomiska prognosmakare som ser Kanada studsade från botten dubbelt så snabbt i USA nästa år, har en prognos han anmäldes upprepade förra veckan i Washington. De flesta ser de två ekonomierna återvänder till långsam tillväxt på mellan 1,5 och två procent nästa år.

Som ekonomer kommer villigt erkänna, att förutsäga hur tusentals företag och miljontals konsumenter kommer att bete sig nästa månad eller nästa år är en del vetenskap och en del svart magi, särskilt under volatila tider som dessa när aktiemarknaderna verkar fluktuera vilt på den tunnaste av lokaler.

Och Carney har borst tidigare kritik som han är alltför optimistisk.

“Vi gör inte optimism, vi gör inte pessimism,” Carney svarade i februari över kritiken av hans rosiga och nu kastas 3,8 procent tillväxt samtal för den kanadensiska ekonomin under 2010. “Vi gör realism vid Bank of Canada.”

En förklaring, säger den ekonomiska konsulten Dale Orr, som var bland Kanadas ledande prognosmakare när han arbetade för Global Insight, är att Carney är överkompensera för sin prognos mest kritiserade i januari.

Även fd bank guvernör David Dodge avfärdas som “orealistiska” föreställningar som Kanada snart skulle återgå till det normala som om ingen grundläggande skadan hade inträffat.

En annan, dock är det Carney är att se mörka moln bildas på horisonten och sätter scenen för ännu en nedrevidering av sin outlook.

“Jag tror att han går ner i mitten, inte beredd att revidera sin prognos ännu men tonen är definitivt skiftat mot alla downside risk,” säger Derek Holt, vicepresident för nationalekonomi med Scotia Capital.

“De (banktjänstemän) är mindre övertygad om att de inhemska fundamenta ser så rosenrött som de var för bara några månader sedan.”

Carney har en lång väg söderut för att gå innan han blir så pessimistisk i siffrorna som han verkar vara i hans ton. Bank of Canada: s 2,5 procent tillväxtprognos för nästa år är minst en halv procentenhet över konsensus, och vissa, som Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, se Kanada växer en ynka 0,7 procent 2010.

Orr konstaterar att guvernören har uttryckt oro över effekterna av den starkare kanadensiska dollarn, och han kan försöka “ta ånga” ur valutan lest i att hålla en tänd på återhämtning genom lamslår bearbetade varor.

Det finns andra problem som kommer i sikte, säger Holt.

“Vi släpar de flesta andra länder i fråga om den hastighet med vilken vi har tagit upp problemen,” sade han. “Japan började bränna bort sina alltför stora lager i kvartal fyra (2008) och kvartal ett (2009), medan Kanada hade fortfarande under kvartal ett högsta inventeringen i förhållande till försäljning som vi har haft sedan början av 90-talet lågkonjunkturen och det är trending uppåt . ”

Ett annat tecken på problem är i obligationsräntorna, vilket har drivit långa bolåneräntor upp precis när ekonomin desperat behöver amerikaner och kanadensare att börja köpa hem igen.

Och det finns det sedan länge erkända baksmälla från före lågkonjunkturen utgifterna binge som utarmat hushåll reserver, påpekar TD Bank ekonom Diana Petramala. Hushållen har förlorat $ 510.000.000.000 under de senaste tre kvartalen genom en kombination av lägre hem värden och aktiemarknaden försämring.

“Skadan på hushållens balansräkning … kommer att ta tid att reparera, och under den perioden, kommer konsumenterna att fortsätta att skala utgifterna besparingar tillväxtökningen,” hon förutspådde.

Holt, som förblir baisse inför de närmaste åren, instämmer Carney om svaga respons av den privata sektorns ekonomi till regeringens stimulanspaket. Han säger även centralbanker har gjort allt de kan för att sänka räntorna, konsumenter och företag är helt enkelt inte låna.

Porter har medgett att de flesta av de senaste goda nyheterna pekar på en sjuk ekonomi som har gått in i en period av konvalescens. Det kan finnas ett återfall, medger han, men det är också möjligt för patienten att göra en bättre återhämtning än många misstänkt.

“Jag är bekymrad eftersom en del av pusslet som vi behöver är att se några reparationer i förtroende, och att ha en av våra politiska beslutsfattare trampa på de gröna skott är inte bra”, sade han.

Med tanke på den bräckliga ekonomin, kan en liten uppmuntran skadar inte och kan även hjälpa, säger han.