egenföretagare har råd att vara själv-certifierad

Det finns inget nytt om att vilja linje dina egna fickor i stället för det av din chef, men gör steget att gå ut och göra det själv är ett mycket stort steg att ta. Men under de senaste åren i Storbritannien har sett en massiv tillströmning av antalet människor som föredrar att vara egenföretagare.

Vad det innebär att vara egenföretagare har förändrats avsevärt från vad det innebar bara ett decennium sedan. Det finns fortfarande gott om “traditionella” egenföretagare, även byggare, rörmokare och taxichaufförer, men det finns en ny typ av egenföretagare, med glamorösa titlar som personlig tränare, frilansande PA och webbutvecklare, är att börja med dominera och definiera vad det innebär att vara egenföretagare. I själva verket är det denna nya typ av egenföretagare som har drivit Storbritanniens genomsnittliga egenföretagare vinsten upp med en tredjedel under de senaste åren *.

Oavsett hur väl egenföretagare människor gör under de senaste åren, har de problem som är förknippade med att vara egenföretagare inte förändrats – att få en inteckning kan fortfarande vara oerhört svårt! Så hur går en egenföretagare om att få en inteckning?

Långivare insåg ganska snabbt att de flesta egenföretagare verkligen tjänar tillräckligt för att köpa sitt eget hus med en inteckning – trots allt, bör alla ha rätt att köpa ett hus. Så bolåneinstitut infört en produkt som kallas en egen certifierad inteckning (eller en mer vanligt förekommande term är self-cert inteckning). Denna typ av inteckning är perfekt för alla som har en oregelbunden inkomst, tjänar säsongsbetonad inkomster, förlitar sig på de flesta av sina inkomster som kommer från stora årliga bonusar eller inte har tillräckligt med konton eller lönebesked för att köpa en fastighet. Även om du inte kan bevisa din inkomst du effektivt “self-certifiera” hur mycket du har råd att låna.

Att vara en själv-cert inteckning kunden betyder inte att du har färre valmöjligheter eller flexibilitet om antal eller typ av inteckning produkter tillgängliga för dig. Vanligaste inteckning produkter fortfarande kommer att vara tillgängliga för dig, inklusive fast ränta inteckningar, bolån med rörlig ränta, inteckningar Tracker och Capped bolån ränta, är den enda skillnaden att du måste själv intyga hur mycket du tjänar.

Och om du känner dig särskilt entreprenöriella då en själv-cert inteckning skulle kunna vara ännu mer fördelaktigt än du först trodde. En fördel av själv-cert inteckningar är att det ibland gör det lättare än vanligt att få en bärbar inteckning. Detta gör att du enkelt kan flytta inteckning från ett hus till ett annat utan att drabbas av förtida återbetalning avgifter. Massor av byggherrar dra nytta av denna typ av inteckning om de har för avsikt att köpa ett hus, gör det upp och sälja den vidare för en vinst.

Om att arbeta för dig själv och äga ett hus är det lätt, det är ett konstigt mer av oss inte är egenföretagare!

* Källa: ekonomisk och arbetsmarknaden översyn 07/07