egendom prishöjningar slår 2007 svart is i Andorra

Hus och lägenheter skidor i Andorra, andra bara till Monaco i popularitet bland Europas skatteparadis, har stigit konsekvent under det senaste decenniet med i genomsnitt tio procent per år, och under de senaste två åren med över femton procent.

Men en brist på snö och turister i december och januari har slutat stiga i dess spår, enligt Andorra fastighetsbolag.

“Vi ses normalt en tillströmning av köpare från den första veckan i december till mitten av april som vill köpa skidor lägenheter, men det har gått mycket långsamt i år,” de kommentar och tillade “Det har varit en ovanlig skidsäsongen eftersom det var nästa att ingen snö mellan december och mitten av januari. En hel del turister, av vilka några sluta köpa en fastighet i Andorra, försenade deras besök eller gick någon annanstans. ”

Andorra har ovanligt hög efterfrågan på fastigheter som det finns tre strömmar av köpare:

En aktiv lokal marknad, internationella köpare söker uppehållstillstånd i ett skatteparadis som erbjuder invånarna en nolla betygsatt skattesats, och andra köpare hem söker Andorra skidsemester egendom.

Och det är den andra hem köpare, främst för skidor fastigheter, som har sett Andorra fastighetsmarknaden stoppas i dess spår – i sex veckor åtminstone.

En av de högsta stiger under de senaste åren var 19 procent ökning av fastighetsvärdena under 2005, med 2006 års ökning väntas bli inte långt efter med cirka 15 procent.

andorra fastigheter

Förutom att vara en top ski destination, är Andorra också ett skatteparadis, med många människor som flyttar till landet för att dra nytta av sin inkomstskatt status.

Att köpa en fastighet i Andorra ses ofta som en väg till hemvist, som ger människor att leva i Andorra och dra nytta av hennes skatteparadis status.

För att få uppehållstillstånd i Andorra, ansökningar måste lämnas in på katalanska. En notarie kopia av den sökandes pass, födelsebevis och ett intyg om god vandel från hemlandet lämnas in samtidigt. Enligt en lokal reseguide hemvist normalt tar mellan tre och sex månader att godkännas.

När uppehållstillstånd beviljas, invånare ska tillbringa sex månader om året i Andorra, men det är inte bevakas.

En av nackdelarna för dem som vill bli en hemvist i ett skatteparadis när de överväger andorra har varit att landet inte har någon flygplats i sina egna, och det är osannolikt att ha ine framtiden med tanke på att det ligger i Pyrenéerna. Närmaste flygplatser är Barcelona och Toulouse.

Nya förbättringar av vägen från Barcelona till Andorra dock har minska restiden med cirka trettio minuter till två timmar femton minuter.

“Med tanke på de skatteförmåner Andorra har”, notera Andorra guide, “En två och en kvarts timme resa till närmaste internationella flygplats kan ses som ett litet pris att betala för dem som kommer att spara betydande summor i skatt.”