egendom bubblor som håller flytande hög

Fastighetsvärden är på repet i USA, Storbritannien och många andra länder – och som hus värden halka det finns små husägare kan göra som sina investeringar håller glider – men vänta och hoppas att deras ekonomier återhämtar sig och stärka köparna självförtroende nog att få fastighetsmarknaderna gå igen.

Men det finns några områden där fastighetsbubblan bara inte har spruckit ännu, och de är sådana nischmarknader som de bara kan stå emot dagens ekonomiska kris sett någon annanstans.

Fastighetsmarknaden bevakare vet att övre änden London steg kraftigt under de senaste tre åren, men mindre väl rapporterat har hur New Yorks Manhattan har klarat sig. Medan London priserna faller i många stadsdelar, är en eller två visar fortfarande en liten ökning på sina 2007 värden, men totalt London väntas doppa under 2008.

Och medan New York fastighetspriserna skulle sjunka för detta år, kunde Manhattan se uppgångar i fastighetspriserna.

Överraska med tanke på att New York fastighetspriserna sjönk med fyra procent under 2007, och ändå, som London, kan fickor av ett område som är sänkningar av fastighetspriserna ser bra inflationen för befintliga villaägare hoppas deras fastighetsbestånd kommer att fortsätta att utvecklas väl.

I själva verket, när man tittar på fastighetsmarknaderna för de två ledande finansiella centra i New York och London, det verkar finnas en utbrytning del av fastighetsmarknaden som beter sig annorlunda än andra områden i staden där super rika främjar inte , och är små enklaver.

Monaco, ett finansiellt centrum som det är ett skatteparadis, och bara en kvadratkilometer i sze, är en annan enklav för de rika som ser egendom beter sig helt annorlunda från angränsande områden på den franska Riveria som Nice, Cannes och St Tropez.

“Vi hör ofta politiker kommentera att de rika blir rikare”, säger ett brittiskt fastighet företag som säljer egendom i Monaco, “Och inte bara de rika blir rikare de har en micro ekonomisk fastighetsbubbla i Manhattan, London och Monaco där antal fastigheter som säljs och deras priser är helt oberoende och separata från resten av Europa och USA ”

Monaco fastighetspriserna steg med över femton procent under 2007, och i Manhattan sjutton procent – men förvånansvärt lägenheter i Monaco kostar 10 miljoner euro och uppåt (ca 15 MUSD) acheived ett pris vandring på över tjugofem procent.

En del av Monacos prishöjningar under de senaste åren, och på medellång sikt är också att nya bostäder byggs är för lokalbefolkningen, och en stark ny leverans av öppet tillgängliga lägenheter är osannolikt att hända efter ett decennium – och med stark efterfrågan och liten leverera den föreslår ytterligare prishöjningar är sannolikt för 2008.

Brittiska medborgare har flyttat till Monaco och köpte Monaco fastighet i stora mängder under de senaste åren och som brittiska skatter visar inga tecken på att falla denna stora grupp förväntas svälla ytterligare under 2008.

Tidigare en relativt liten grupp av Monaco invånare, har antalet brittiska folket som bor i Monaco fördubblats under de senaste två åren sedan 2005, med några 3000 nu hävdar hemvist i Monaco.

Tiden får utvisa om London och Manhattans bästa egenskaper också fortsätta att stiga under det kommande året, driver marknaderna för de rika ännu längre bort från andra fastigheter trender och skapa enklaver som hör till de superrika.