du kommer att känna puckel om få gazumpted_

Jag talar av erfarenhet. En gång i tiden, för några år sedan, hade min partner och jag ett erbjudande accepteras på vackra översta våningen över ser en park i Liverpool. Men precis som vi sortera ut saker med advokater etc, fick vi veta av mäklaren att säljaren hade accepterat en högre kontanterbjudande – något, som som första gången köpare, kunde vi inte konkurrera med. Så våra drömmar krossades! Hur grym! (Ännu värre som strax efteråt Liverpool belönades med kulturhuvudstad för 2008, vilket skickade huspriserna skyhöga, skulle vi ha gjort en enkel £ 30.000 eller så).

Gazump kommer från jiddisch ordet gezumph “, vilket innebär att fuska eller överpriser, men används nästan uteslutande till fastighetsmarknaden.

Ny forskning har funnit att 73% av första gången köpare nu kräver ett slut på gazumping, och att när ett erbjudande accepteras på en fastighet bör vara juridiskt bindande. Senaste månaden bara 12,3% av fastigheter som säljs i Storbritannien var att första gången köpare, med många fastigheter köps av buy-to-let investerare och förmögna köpare.

Det finns några saker du kan göra för att skydda dig själv när du har ett erbjudande godtas.

Få en inteckning principöverenskommelse före hus-jakt.

Om marknaden blomstrar (som det är) ger det begärda priset.

Gör din inteckning ansökan snabbt efter att göra en offert.
Fråga att fastigheten tas bort från marknaden efter att du har gjort ett erbjudande (om säljaren använder flera agenter be dem att informera alla aktörer att inte ordna fler visningar).
Efter att ha hittat en fastighet och hade ett erbjudande accepteras instruera advokater genast att påbörja förberedande rättsliga arbetet.
Få en undersökning gjort så snabbt som möjligt.
Håll kontakten med den säljande agent för att låta dem veta hur långt processen är.
Upprätta en rapport med säljaren – det hjälper till att övertyga dem att du menar allvar och kommer att göra det svårare för dem att dike dig.