det mystiskt skiftande räntan och bostadsmarknaden

Bolåneräntor sjönk återigen i början av förra veckan, men sedan slutade på en sura anmärkning som priserna på inteckning värdepapper föll brant. Den genomsnittliga räntan på 30-åriga fasta bolån sjönk ytterligare under 5%, enligt den veckovisa enkäten som utfärdats av Freddie Mac. Förluster på inteckning värdepapper fortsatte ända in i slutet av dagen, vilket tvingade bankerna att förnya högre bolåneräntor. Vi har några potentiellt kurspåverkande information släpps den här veckan som skulle kunna bidra till att minska takten i stigande bolåneräntor, släpper främst Fannie / Freddie news sent i week.The 30-årig fast ränta inteckning genomsnitt 4,87% för veckan, vilket var den lägsta sedan maj. Genomsnittet för veckan var tidigare 4,94% och året innan var 5,94%. Dessutom var räntorna på 15-åriga fasta bolån 4,33%, vilket är den lägsta räntan i sitt slag på posten.

Men, hur är detta verkställer Kalifornien inteckning industrin, och där är bolåneräntor förväntas gå? För att säkra ett bostadslån i dagens ekonomiska klimat, låntagaren i allmänhet måste ha 20% för en handpenning och en FICO över 740. Detta begränsar poolen till en liten andel av låntagarna är berättigade till optimal finansiering eller refinansiering. Dock har de fallande priserna sporrat en ökad refinansiering aktivitet, som nådde en 19-veckors högsta i förra veckan.

Mängden amerikanska bolånemarknaden ansökningar sjönk förra veckan som räntorna på 30-åriga lån steg till över 5 procent. Den Mortgage Bankers Association sade priserna på mest använda lån, 30-årig fast ränta inteckningar, steg över 5 procent för första gången på en månad efter att ha fallit till ett fyra månaders lägsta. Bolåneräntor är under 5 procent betraktas som en psykologisk tröskel, och har ökat inteckning refinansiering aktivitet dramatiskt.

Någon positiv statistik i fastigheter och inteckning industrin har tillskrivits låga bolåneräntor, hög betalningsförmåga och federal regering $ 8000 skattereduktion för första gången hem köpare. Men detta silver moln har en grått foder. Den stimulans inspirerade skattelättnaden löper snart ut, och inteckning fallerade egenskaper utgör en stor del av hem försäljning i år. Så, är någon drivkraft i bostäder och inteckning verksamhet inte är en indikator på lång sikt. Thomas Lawler, ett hus ekonom, sade att han inte rekommenderar en utvidgning av skattelättnaden utgångsdatum. “Det är extremt dyrt och programmet påverkar inte direkt de centrala frågorna för bostadsmarknaden, nämligen en svag arbetsmarknad och låg tillväxt i hushållens formation,” sade han. För att göra saken värre, slog den amerikanska arbetslösheten i september ett 26-årshögsta på 9,8 procent.

“Den största moln över bostadsmarknaden just nu är den i särklass utmätningar och om det inte vore för att fråga folk bör känna ganska bra,” Lawler sa. “Människor kan inte titta på antalet lån som är brottsligt och inte vara orolig.” Fastighetsmarknaden har dock visat vissa tecken på stabilisering. Hem försäljningen har börjat stiga för första gången på över ett år. Och hus prisfall är utjämning över hela landet, har huspriserna i vissa områden ökat. Bolåneräntor är bevakas noga av dem som betraktar dem som rodret till bostadsmarknaden.