(Det kanske problem framöver) hemmet köpa senaste

Ökningen av räntan maj kan betyda att £ 16 en månad kommer att läggas till räkningen av en familj med en typisk £ 100,000 bostadslån. När läggs till kostnaden de föregående tre räntehöjningar i augusti, november 2006 och januari 2007 innebär det amorteringar för den genomsnittliga homeowner kommer att ha gått upp från £ 63,79. Långivare väntas tillkännage detaljerna i sin nya inteckning och sparkvoten under de kommande dagarna.

Det kommer vid en tidpunkt då skulden välgörenhetsorganisationer rapporterar en ökning i antalet personer som söker rådgivning över skuldproblemen och obetalda inteckning. Siffror visar att antalet hushåll som såg sitt hem övertagen skjutit i höjden förra året till 17.000, en ökning med 65% jämfört med 2005. Och mitt i stigande räntor och oro överkomliga, många skulder experter tror att antalet människor som faller bakom på återbetalningar kommer att öka ytterligare, en massa människor med låga inkomster som hade tagit ut dyra bolån kunde hitta sina budgetar sträcks till den absoluta gränsen.

Långivare manas att se välvilligt på låntagare som kan börja kämpa med betalningarna, eftersom farhågor växer att den senaste räntehöjning skulle kunna driva fler och fler hårt arbetande familjer till randen av utmätning och hemlöshet. Inte bara kunde räntan stiga lägga ekonomiska bördan för tusentals hushåll, kan det också göra det svårare för människor att fly pengar problem genom att frigöra kapital i deras egendom. Analys “påpekar att alla som har ett intresse som bara inteckning kommer att se betalning stiga med 22% från första räntehöjning i augusti 2006, med många tycker att bostadsmarknaden är långsamt som kommer att göra det svårare för låntagare i svårigheter att kunna sälja sina fastigheter för att få ut av finansiella problem.

Nya köpare är uppmanats att kontrollera mycket noga för att se att de fortfarande har råd att få en inteckning.