det är en fix

Fast ränta inteckningar är mycket enkel. I början av inteckning avtal, är den avtalade räntan fast och sedan tillämpas under den tid, eller längden, av inteckning. En stor andel av fast ränta inteckningar ordnas för en period av två eller tre år, även om det är möjligt att gå en längre tidsrymd. Problemet med fastställande av en ränta för längre än tre år eller så är att om du behöver flytta före utgången av perioden, eller om du hittar en billigare affär, skulle en betydande förtidsinlösen avgift genomföras. Om räntorna faller, du är fortfarande kvar att betala en högre skattesats än dina grannar med nyare lån med fast ränta eller mer flexibla.

Om du var utrustad med en kristallkula du kan undvika dessa fallgropar, men under tiden kan du bara hoppas att priserna kommer att stanna på nuvarande nivå eller högre – då kommer du vara den att vinna. Det finns en punkt att se upp för, dock. Termen av din inteckning kan gå med anmärkningsvärt snabbt. Om sex månader före utgången av din inteckning avtal, måste du leta efter en annan affär. Detta kan vara med din nuvarande långivare eller en ny, men om du inte har ett annat erbjudande på plats, kommer du att överföras till din långivare SVR eller standard rörlig ränta – som kommer, med all sannolikhet, vara utöver vad du har betalat.

Det finns flera alternativ – för många att räkna, men ett exempel skulle vara ett intresse som bara lån. Här betalar du ingenting – inte ett öre – utanför själva skulden, bara ränta på lånet under en fastställd period. Vid slutet av perioden, historiskt sett, bör din fastighet vara värt mycket mer än vad du ursprungligen betalade och du är kvar med tillräckliga säkerheter för att betala av lånet. Ingen kan veta precis vad fastighetsmarknaden kommer att göra, naturligtvis, men om man ser tillbaka på vad din egendom var värd omkring tjugo år sedan, är det ursprungliga beloppet du lånat kommer att se ganska obetydlig, jämfört med dagens värde .

Om du är öppen för vissa upp-och nedgångar, kan du överväga en standard rörlig ränta (SVR) inteckning. Detta är en mycket enkel inteckning produkt kopplad till basräntan för Bank of England – normalt räntan är cirka två procentenheter över basräntan. Bank of England räntan kan ändras när som helst och långivare kommer i stort sett att följa detta. Men det finns inget att verkställa detta, och en sänkning inte automatiskt innebär att din kurs kommer ner genast, och medan långivare kan förväntas följa detta, är de inte tvungna att göra det. Nästan säkert, när de stiger, kommer de att agera mycket snabbare!

Det sättet att garantera att du kan följa basräntan exakt är att ta ut en Tracker inteckning. Den normala skattesatsen är upp till en procent över Bank of Englands basränta, vilken kommer att följas noggrant. Vissa långivare anger att en lägsta procentsats tillämpas, känd som en “krage”, och priset kommer inte sjunka under detta, även om många långivare har nu sjunkit denna bestämmelse.

Det finns ingen anledning att oroa sig för trålning igenom alternativen. Den hjälp du behöver är det on-line – oberoende mäklare kommer att göra allt arbete för dig och fundera på vad du verkligen behöver. De kommer att söka en mycket bred marknad för att komma upp med några utmärkta alternativ för att hitta rätt produkt för dig.