den pågående kampen (för första gången köpare)

Med räntorna nu upp till fem punkt fem procent och en annan räntehöjning väntas i augusti, är det inte förvånande att bara en av tio första gången köpare för närvarande gör det på fastigheten stege.

Situationen är ytterligare komplicerades av djupt hål buy-to-let investerare som investerar i fastigheter typiskt gynnas av första gången köpare, vilket genererar en akut brist på billiga starter hem för skulle vara husägare. Det blir också allt svårare för första gången köpare att hitta egendom värderas enligt stämpelskatt tröskeln af ett hundra twenty five thousand pounds.

Kommentatorer kräver regeringen att ingripa och ta itu med det växande problemet med brist på prisvärda egendom, skulle ett alternativ vara att avskaffa stämpelskatten för första gången köpare. Den ena procent skatt på det genomsnittliga priset för en första gången köpare egendom är hundra and eighty thousand pounds – en hel del första gången köpare har inga besparingar för en insättning tala för att betala stämpelskatt.

Den inteckning beviljningsgrad har också fallit som långivare blir försiktiga med hur mycket skuld första köparna kan ta på. Första gången köpare också uppmanats att visa försiktighet när man överväger en inteckning som är värd mer än den egendom som de köper – några första gången köpare tittar på etthundratjugo procent inteckning, i syfte att använda de extra pengar att betala för de avgifter som arbetar med uppköp.

Men det kan finnas en strimma av hopp för kämpande SMT: s (första gången köpare) som fastighetsmarknaden visar de första tecknen på långsamt och långivare kommer med uppfinningsrika sätt som co-köp och hyra ett rum inteckning för att hjälpa till att få SMT: s på fastigheten stege och SMT: s kommer alltid att välkomnas av säljare som de har ingen kedja.