den långa historien om blankning

Alla gillar en berättelse med ett lyckligt slut: Pojke möter flicka, de blir förälskade, gifter sig och leva lyckligt. Berättelsen är en lite längre om pojke och flicka försöker köpa ett kort försäljning hus och sedan leva lyckligt. Den historien är inte så enkelt. Tålamod är den viktigaste ingrediensen i någon berättelse som innebär en kort försäljning.

Först av allt, är en kort försäljning när säljaren är skyldig mer än huset kan säljas för och långivaren går med på att acceptera en förlust på huset. President Obama meddelade nyligen ytterligare åtgärder för att hjälpa belägrade husägare, däribland uppmuntra långivare att acceptera blankning. Fördelen med en kort försäljning är att husägare undvika utestängning och helt förstörda kredit som går med det.

Emellertid hänvisar den “korta” i kort försäljning till förlusten till banken, inte hur snabbt försäljningen. Eftersom köparna har att göra med säljarens långivare samt säljare, rör pappersarbetet inte snabbt. “Problemet är att det aldrig är klart vem som i en bank har befogenhet att godkänna en kort försäljning,” säger Howard Glaser, en inteckning industrin konsult i Washington och en fd HUD tjänsteman i en nyligen Associated Press artikeln. Federala normer “skulle påskynda processen för köpare och säljare genom att göra den mer effektiv.”

Antalet utmätningar fortsätter att accelerera över landet. AP rapporterade att antalet utmätningar ökade med 32 procent i april jämfört med samma månad förra året. Naturligtvis är det Austin avskärmning kurs inte så hög, men Central Texas står inför sin beskärda del av bostadsbristen.

Antalet blankning, pre-avskärmning hem, på marknaden sannolikt kommer att öka under de närmaste månaderna som ekonomin fortsätter att vara skakig. En kort försäljning kan vara en bra affär för en köpare, som i de flesta fall ägaren har slutat göra betalningar och hemmet är vakant. Det är i långivarens intresse att få den fallerade lån ur böckerna och acceptera ett erbjudande, men det betyder inte att de kommer att hoppa på något erbjudande.

Det kan inte nog betonas vikten av att ha en kvalificerad fastighetsmäklare, och det är verkligen fallet när det handlar om blankning. Om en köpare bestämmer sig för att lägga ett bud på en kort försäljning hem, måste fastighetsmäklaren att göra lite forskning. Först kommer en titel sökning visar hur mycket som är skulden till långivaren, som långivaren är och om det finns mer än en inteckning på huset. En köpare bör veta att komplikationer kan uppstå om fler än en långivare är inblandad.

En annan sak fastighetsmäklaren måste avgöra om köparen är jämförbara senaste försäljningen i samma område. Dessa, mer än något annat, kommer att avgöra det bästa erbjudandet priset för huset. Till exempel, om ett hem är listad för $ 200.000, men den sista försäljningen i grannskapet var för ett hem med samma ytor för $ 175.000, då köparen kan vara säker på att göra ett lägre anbud. Ombudet bör innehålla jämförbara försäljningen i erbjudandet paketet skickas till långivaren.

Även en kort försäljning hem är fortfarande i säljarens / ägarens namn, har allt från erbjudande till någon reparation tillägg till den slutliga nära godkännas av långivaren. Det är viktigt att säljarens ombud har god kommunikation med en långivare representant, oftast någon i förlusten lindring avdelning, för att skynda på processen.

Det kan vara ett lyckligt slut med blankning för både köpare, som kan få en bra affär, och säljaren, som kan räddas från avskärmning. Berättelsen om blankning kan dock bli lång.