den högsta av high-end tar en träff

Liksom resten av Manhattan fastigheter världen, denna spalt ägnat betydande täckning under de senaste åren för att utvecklingen på 15 Central Park West och Plaza. De två fastigheterna var fullt av löften och hade försäljning av enheter i rask takt.

Det var mer än bara medierna nexus av lägenhet i New York marknaden och människans inneboende fascination med den livsstil de rika och berömda. I själva verket var det svårt att inte skriva om lägenheterna. Försäljningen från de två eftertraktade byggnader sköt faktiskt det genomsnittliga värdet av New York condos upp betydligt.

Efter allt, tog många av försäljningen på de två byggnaderna plats i sista kvartalet 2008. Så, när många en intresserad läsare vände sig till slutet av året kvartalsrapporter för att se var New York lägenhet marknaden leddes var top-line resultat inte vad många fruktade – en betydande nedgång-off i priserna – utan i stället ett faktisk ökning av det genomsnittliga priset på en lägenhet i New York.

Allt tack vare super-high end Plaza och 15 Central Park West. Åh hur tiderna har förändrats.

Av de två enheterna har Plaza lidit mest skada. 15 Central Park West har verkligen tagit en hit under den senaste konjunkturnedgången, men i allmänhet har ridit ut stormen nästan lika bra som rimligen kan förväntas. The Plaza, å andra sidan, är en eländig lektion i att undvika spekulationsbubblor.

Utvecklarna har plågats med anklagelser om att spela bort namn och rykte av byggnaden – även leder till en stämning av en rysk klient som direkt anklagade dem för att delta i “bete och switch” taktik.

Stunder som passar – och countersuit – avgjordes utanför domstol, ledde den dåliga publicitet som härrörde från den och andra klagomål från några av New Yorks rikaste fastigheter köpare till en storm av dålig media.

Många som köpte enheter medan Plaza var i ropet har sålt dem för betydande förluster – eller åtminstone har försökt. Ett antal berättelser har uppstått av säljare som tar hits av mer $ 4.000.000 eller mer – och det är att säga ingenting av alternativkostnaden för alla pengar är uppbundna så länge.

Det ska bli intressant att se utvecklingen på Plaza. Som säljare får mer desperat att lasta åttasiffriga investeringar gått dåligt, möjligheter för verkligt otrolig investeringsmöjligheter kan öppna upp.

Varthän går Plaza går New York? Inte riktigt, men det är svårt att se sina fastighetsvärden rör sig i motsatta riktningar för mycket lång.