den höga kostnaden för fast ränta inteckningar

Det är synd att höra att bankerna gör enorma vinster från skillnaden från upplåning och utlåningsräntan, särskilt för fast ränta inteckningar. Trots kreditkrisen var två år sedan vi nu lider mer än någonsin med höga bolåneräntor trots historiskt låga räntor.

Förståeligt bankerna behöver öka sina balansräkningar, men de tar det för långt och försöker ta högre vinster så att de kan ge sig själva bättre kassaflöde och återinvestera på bekostnad av konsumenterna. Jag förstår att de måste konkurrera och bankerna i bättre form har gjort bra ur kreditkrisen med betydande marknadsandel men erbjuder skäliga erbjudanden till kunderna.

Efter de miljarder pounds de har fått för att låta dem handla igen de ska spela sin roll genom att sänka deras upplåningskostnader och absolut inte öka dem. Det är inte bara konsumenterna som har högre räntekostnader men även företagen som ser till att hålla sina kostnader låga i det rådande klimatet.

En sökning på ett två års kontrakt kommer att visa att den genomsnittliga två års fast ränta affären är nu cirka 4,5 procent och ett femårigt avtal 5,8 procent. Det är cirka fyra to 5/10 högre än sex månader sedan då basräntan var högre.

Bankerna är företag men och de är mer intresserade av vinst och hålla aktieägare glada över kunder. Fast ränta inteckningar är där bankerna gör mest vinst som de laddar en hel 2 procentenheter på fast ränta inteckningar jämfört med bara 0,1 procent för två år sedan.

Fast ränta inteckningar har stigit och har tagits upp av många som de vill låsa in en låg-ish räntan innan priserna börjar stiga. Men den goda nyheten är att det finns inteckning erbjudanden som sannolikt kommer att träna billigare än fast ränta erbjudanden under nästa år eller möjligen två.

Det sägs att denna lågkonjunktur förmodligen kommer att ta längre tid att återhämta sig än första men med räntor vistas låga eftersom inflationen förblir låg. Därför går med en tracker inteckning kommer sannolikt att innebära den lägsta månatliga avbetalningar på kort sikt. Söka råd från en oberoende inteckning mäklare för att få personlig rådgivning.