den brittiska bostadsmarknaden fortsätter att nedgången

Den brittiska bostadsmarknaden fortsätter att nedgången, deprimerad av uppkomsten av lågkonjunkturen och utsikterna för stigande arbetslöshet, effekterna av höga mat-och bränslepriser och en brist på tillgänglig kredit.

Enligt Nationwide, har huspriserna fallit med 14,6% under de tolv månaderna fram till oktober 2008. Det genomsnittliga priset för ett hus i oktober var £ 158.872, jämfört med priser som var nästan £ 30.000 högre tolv månader innan. Omsättningen har minskat till ett 30-årslägsta, enligt Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS).

Brist på kredit hjälper inte efterfrågan på bostadsmarknaden. Tills nyligen var kredit billig och lättillgänglig, men ledde den globala kreditkrisen banker och hypoteksinstitut att dra i sina horn och minska utlåningen i syfte att skydda sina vinstmarginaler. RICS har klagat på att en brist på tillgängliga bolån är “kvävande” den brittiska bostadsmarknaden, medan rådet för Mortgage Långivare nyligen kommenterade, “Banker och hypoteksinstitut vill stödja husägaren, men de har begränsade medel tillgängliga och är, ganska rimligt , med en försiktig hållning till risk. ”

Att köpa ett hus på en inteckning har blivit betydligt mindre överkomliga, enligt siffror från Halifax. Under de tre månaderna fram till slutet av september 2008 stod avbetalning i genomsnitt nästan 25% av hushållens inkomster, jämfört med ett genomsnitt på 18,7% under det tredje kvartalet 2000. Men många av dagens inteckning betalare har också att brottas med ytterligare skulder, såsom studielån och kreditkort, och detta bidrar till problemet med överkomliga priser. Samtidigt har den genomsnittliga insättningen ökade kraftigt från £ 14.500 under andra kvartalet 2007 till £ 19.000 i det andra kvartalet 2008.

Framöver tror housebuilder Taylor Wimpey att den brittiska bostadsmarknaden inte kommer att förbättras på kort sikt, men hoppas att Bank of Englands senaste drastiska sänkningscykel aktivitet kommer att bidra till att marknaden stabiliseras. Företaget beskriver den nuvarande situationen på bostadsmarknaden som “mycket utmanande”, och anser att de viktiga ingredienserna för en ihållande återhämtning är “ökad inteckning tillgänglighet och en avkastning på kundernas förtroende”. Rikstäckande förväntar huspriserna sjunka ytterligare under 2009 och 2010. På en ljusare not, lägre räntor kommer sannolikt att ge visst stöd för kämpande inteckning betalare, medan pundet svaghet kunde locka utländska investerare tillbaka till den brittiska fastighetsmarknaden.

Författare: Mark Taylor, besök vår webbplats på http://imsfa.co.uk