delstaten Kalifornien annat offer för avskärmning krisen och regeringens tillväxt

Sedan kollapsen av ekonomin började med stigande avskärmning kurs i subprimelån, har delstaten Kalifornien blivit ett mikrokosmos av hela den amerikanska bostadsmarknaden. För varje månad, konstaterar staten själv närmare lämna in konkursansökan, emot en federal bailout, eller båda. Kalifornien blev värd för några av de hetaste fastighetsmarknaderna i landet, men kollapsen har ont både regeringen och folket.

Under bostadsboomen, var Kalifornien hjärtat av inteckning industrin och särskilt subprimeJmarknaden. Långivare i staten pumpade bostadsmarknader i hela landet fullt av kontanter, men folket i Kalifornien själva fått mest pengar från den växande inteckning industrin. Med billiga pengar strömmade in från Wall Street värdepappersföretag till dessa långivare, skulle den enda följden ha varit en bubbla.

Som fastighetsvärden ökat med 10%, 20%, 50% eller mer varje år, blev alla en spekulant. Istället för att ha ett jobb och sparar till ett hus, kan amerikanerna köpa ett hus så att de kunde undvika att ha ett jobb. Allt de behövde göra var att vänta på nästa största mat att köpa sitt hem för en ännu mer löjligt pris. Och för ett antal år, arbetade denna taktik och folk gjorde pengar hand över knytnäve.

Men, viktigast för regeringen värden högre fastigheter också översatt till högre fastighetsskatt. Som ett resultat växte lokala och statliga myndigheter i Kalifornien bortom alla rimliga gränser. Fler tjänster erbjöds, rätt program skapas, och byråkrater anlitade och betalade enorma löner och pensioner för att leva parasitiskt bort av medborgarna i staten. Allt detta har finansierats genom billiga Federal Reserve och Wall Street pengar.

Men alla bubblor måste komma till ett slut, och fastighetsbubblan i Kalifornien och i hela landet var inte annorlunda. Bubblan sprack i en enda röra av stigande utmätningar, sjunkande huspriser och fortsatta förluster av arbetstillfällen. Staten har reagerat på detta genom att försöka hålla upp sin uppsvällda storlek och fastighetsskatt har sjunkit lite, om något. Detta gör det dyrare att köpa ett hem i Kalifornien, och har orsakat ytterligare nedgångar i hemmet värden. Men staten vägrar att krympa, även i en ekonomisk kollaps.

Och på grund av lågkonjunkturen, vilket har drabbat Kalifornien särskilt hårt när det gäller nedgångar fastighetsvärde och förlorade arbetstillfällen, vill ingen högre skatter bara för att upprätthålla dyra statliga löner och program berättigande. När fler människor ansöka om offentligt stöd, färre personer finns tillgängliga för att finansiera dessa program och inte har tillräckligt med pengar själva. Som ett resultat, försöker mer regeringen att rädda människor, desto fler människor det skjuter ut ur sysselsättning och på gatorna.

Så, som en följd av en regering vuxit enormt och en befolkning inte har råd med priset längre, delstaten Kalifornien i fara att få slut på pengar nästan varje månad. Den budget underskott (inte själva budgeten) är i tiotals miljarder dollar. Dessutom verkar det statliga ovillig att balansera sina böcker och leva mer sparsamt, eftersom miljontals människor över hela landet tvingas göra av ekonomiska omständigheter.