delade equity inteckningar – första hem köpare livlina eller aktierelaterade bonus för bankerna

Med framväxten av ett köpkraften kris i Australien den nya “delad kapital inteckning”-systemet för första bostadsköpare och familjer är tippad som ny livlina för blivande villaägare.

En nyligen första hem köpare undersökning i Australien genomförts av Genworth Financial med 2000 vuxna upptäckte att 70% av de tillfrågade deltagarna skulle vilja köpa ett hem inom de närmaste 3 åren men endast 43% av denna grupp räknar med att kunna göra det. Ytterligare 29% av icke fastighetsägare i denna grupp erkände att de trodde att det var osannolikt att de skulle kunna spara en insättning och citerade stigande hyreskostnader som huvudskäl. Nästan 66% av de första bostadsköpare tillfrågade hyr privat och en av fyra fortfarande bor med sina föräldrar, var den genomsnittliga åldern för den första hem köpare 27.

Undersökningens resultat överensstämmer med vad många australiensare redan vet att bostad har blivit utom räckhåll för den genomsnittliga australiska familj och en hjälpande hand behövs definitivt för att övervinna denna stigmatisering.

En av de senaste strategierna köpkraften är “Shared Equity Mortgage”. Delade vinstandelslån att låntagarna att köpa en större och bättre hem än de normalt skulle ha råd. Dessa typer av lån är generellt tillgängliga för första bostadsköpare och befintliga villaägare som behöver befrielse från sina amorteringar. Husägaren tar ut en 20% Equity Finance Mortgage (upp till 40% är tillgängligt) som effektivt sänker sina månatliga återbetalningar av lån och frigör deras kassaflöde.

När du betalar av lånet låntagaren måste betala långivaren ursprungliga 20% plus 20% av hemmets uppskattning som ett substitut för något intresse tas ut på denna del av lånet under lånets löptid. Om det inte skett någon egendom tillväxt eller fastigheten har minskat i värde då långivaren inte erhåller någon avkastning på lånet eller de kan få mindre än ursprungligen lånats ut till låntagaren. Således långivaren aktierna i både kapitalvinster och kapitalförluster på fastigheten. Eftersom den delade kapital lån är en inteckning produkt långivaren aldrig faktiskt äger någon del av låntagarna egendom.

Fördelen med den delade vinstandelslån produkt är att första bostadsköpare, individer och familjer som möter små utsikter att äga sitt eget hem har nu en livlina tillgänglig för dem och detta lån produkt kan bara vara den att förverkliga aussie drömmen om äga sitt eget hem. Nackdelen är att du kommer att behöva dela eventuella aktierelaterade vinster i fastigheten under lånets löptid eller om försäljning av fastigheten med långivaren. Ytterst beslutet ligger hos den första husägaren, om de ställs inför en livstid för att hyra den delade equity inteckning erbjuder ett hållbart alternativ till bostad.

rob donald, altrust Finance Group 30 Augusti 2007