defensiva aktier skruvas – mer efter f & n & Carlsberg

Men problemet med ett sådant stort projekt är osäkerheterna i den totala kostnaden speciellt råvaror. Precis som börsen antingen du har låst in billigt eller du var sucker för att betala högt pris för materialet. Tyvärr finns det ingen kristallkula för att berätta och inte ens den sena spelande tycoon Lim Goh Tong kunde förutse resultatet av detta spel. Och Genting senaste tillkännagivande att Singapores temapark Öppningskostnader har ökat och kommer att urholka resultatet i år var nog att skicka aktiekursen lägre. Genting International Plc (SIN: G13) är optimistisk Singapore projektet är på schemat för invigningen i början av 2010, men det är fortfarande i händerna på den globala recessionen. Så för tillfället, jag ska ge beståndet passet.

Snacka om defensiva aktier – kanske den mest chockerande nyheten kom från Carlsberg Brewery Malaysia Berhad (KLSE: CARLSBG, lager-nummer 2836) och Fraser & Neave Holdings Berhad (KLSE: F & N, lager-kod 3689). Överraskande Carlsberg styrelse beslutat att inte deklarera en särskild utdelning trots kassareserv RM227 miljoner, upp från RM217 miljoner ett år sedan. Investerare var rasande över att bolaget endast underhållas slutliga utdelningen på 12,5 sen år 2008 (samma som 2007) utan den normala extra utdelning. Utan överskott utbetalning (60% mindre från minst 35 sen) investerare fann ingen anledning att hålla fast vid sina lager och därmed utförsäljningen. Carlsberg motiverat under tiden som bolaget behöver för att bevara kontanter för investeringar och analytiker tror att bolaget kan ha satt sina ögon på bolag att förvärva snart.

Carlsberg Stock ChartCarlsberg Utdelning HistoryLong sikt klokt det gör perfekt för affärerna att hålla pengar heller för förvärv eller bara för att upprätthålla sin verksamhet igång sedan det fjärde kvartalet nettovinst för 2008 minskade med 61% till RM9.6 miljoner. Även om det är sant att Carlsberg är en defensiv lager försämrade globala recessionen kan driva verksamheten på väggen. Lika besviken Carlsbergs senaste intjäningsförmåga Resultatet är Credit Suisse som släppt sin nya riktpriset för Carlsberg på RM2.80 en aktie (från RM4.00 en aktie). Så mycket som jag gillar att se aktiekursen störtar till RM2.80 en aktie * dregla * det faktum att Danmark moderbolaget Carlsberg Bryggeri A / S håller den kontrollerande 51% av aktierna via UOBM Nominees (Asing) Sdn Bhd innebär det skulle vara ett tag (om du har tur) innan aktierna är slagen till denna nivå. Men egentligen, inte Carlsberg Danmark behöver offra sitt Malaysia kontant för regionala förvärv (er) – förmodligen det “s en på gång?

F & N Stock ChartF & N Intäkter 2004-2008p & N, som just har firat sitt 125-årsdag i Malaysia förra året har en annan uppsättning av oväntade problem. Trots en 73-årig relation sedan 1936 The Coca-Cola Company (NYSE:
KO, stock) beslutat att inte förlänga sitt buteljering och distributionsavtal med F & N när de löpte den jan 26, 2010. Förståeligt F & N försökte tona ned den senaste utvecklingen med argumentet att det inte kommer att ha någon materiell inverkan för räkenskapsåret som avslutades 2009, men många tror annat. Försäljningsintäkterna för Coca-Cola Co produkter, främst Coca-Cola och Sprite, uppgick till RM421 miljoner, eller 35% av F & N: s läskedrycker divisionens intäkter i FY08. F & N vd Tan Ang Meng slösade ingen tid efter nyheten bröt att det var en skilsmässa efter 73 års äktenskap. Uppenbarligen Tan har tagit stor smärta att förklara vad företaget ska göra för att reparera den förödelse kvar av Coca-Colas utdragbar.

Medan F & N kan nu hävdar frihet från begränsningar enligt avtal med Coca-Cola, i verkligheten du behöver tid för att marknadsföra och penetrera nya marknader. Här du pratar om att ersätta en märkesvaror Coca-Cola läsk varför effekten från The Lost-försäljningen kommer definitivt att märkas annars varför upprepade förklaringar? Heck, numera kan du även hitta Coca-Cola Chicken Rice som en del av menyn. Ärligt talat om F & N skulle kunna ersätta Coca-Cola med sina egna drycker (oavsett om det är kolsyrad läsk, kaffe, te, isotoniska, frukter eller Tongkat-Ali) utan större påverkan på verksamheten, varför valde att vara på Coca-Colas barmhärtighet allt detta samtidigt ? Visst är det bättre att vara i kontroll snarare än att styras i ditt företag expansion och tillväxt, nej? Förhållandet mellan Coca-Cola och F & N sades vara ganska bräcklig med båda kan inte se öga mot öga.

F & N Net Profit 2004-2008p & N EPS 2004-2008The jätte Coca-Cola sades vara ivriga att ta in andra drycker som skulle konkurrera direkt med F & N: s egna produkter. Naturligtvis F & N tyckte det var mobbad, eftersom det inte kan sälja produkter som skulle kunna konkurrera med Coca-Cola, men å andra sidan Coca-Cola kunde göra så. I korthet Coca-Cola blev långsamt trycka F & N på väggen och gett sådant scenario båda parter kommer så småningom bryta upp, förr eller senare. F & N har försäkrat investerare som sin utdelningspolicy är oförändrad men uppenbarligen det beror väldigt mycket om företaget kan minska $ 421.000.000 intäkter lucka som Coca-Cola. Så bör du skynda att samla F & N-aktier? Återigen, det beror mycket på din riskfaktor, men jag skulle vilja vänta och se. Med tanke på allvaret i den globala lågkonjunkturen, som kanske inte har nått sin kulmen när vi talar, skulle jag vilja att sträcka ut min köpkraft per aktie till maximum.

andra artiklar som kan intressera dig …

* Direktavkastning lagren (del 3) – Carlsbergs bryggeri
* Aktier Investera – vad du kan lära av PC Fair
* Cash is King, men har du kulorna?
* Våga fånga fallande kniv Genting nu? Det kan vara billigare
* Malaysiska Casino King, Lim Goh Tong, avled vid 90
* Främsta anledningarna till varför genting samtyckt till partnern Stanley Ho