de goda och dåliga av 100% inteckning

Att köpa ett hem utan handpenning, som är känd som en 100% inteckning, är det enda sättet för vissa människor någonsin att köpa en egen bostad. Det var ett program utformat för att hjälpa dem som inte kan spara upp en 5% handpenning, eller någon handpenning för den delen. All den extra inkomsten går till hyra, mat och grundläggande levnadskostnader. Glöm tanken att pengar kunde sparas.

Konceptet med en 100% inteckning är en bra en. Att få en 100% inteckning innebär att det är möjligt att komma in i ett hem tidigare än om en handpenning måste räddas först. Betalningar som skulle ha gått till hyran kan bara flyttas till hus betalning istället.

Olyckligtvis är teorin inte lika bra som de flesta skulle vilja. Låntagarna tenderar att bli upphetsad och köpa fler hus än de har råd. Eftersom det inte finns någon rättvisa i inköp, finns det heller ingen känsla av ansvar. Standardvärdet på 100% bolån är högre än med andra inteckning alternativ.

Långivare har försökt att göra risken så liten som möjligt. Vanligtvis kräver 100% inteckning en högre kreditvärdighet än andra inteckningar. Tanken är att en önskan att skydda kreditbetyget toppat med den beprövade ansvar som fick betyg i första hand kommer att vara tillräckligt för att få låntagaren att betala tillbaka lånet. Det har visat sig vara precis tvärtom.

Om långivare kan hitta ett bättre sätt att garantera 100% inteckning betalas tillbaka, kan det fortsätta att vara ett lönsamt alternativ för potentiella köpare som inte kan spara. Annars kan det vara en bra idé att skrota denna idé för en ny. Ett alternativ kunde för långivare eller köpare vara att titta på en lägre månadsbetalning eller en kortare inteckning sikt.