dåliga krediter hypotekslån vad man akta sig för

Folk frågar ofta om du kan få en inteckning om du har dålig kredit. Svaret är, ja.

För tio år sedan var det mycket svårare. Om du erkände att ha en kredit rekord som var mindre än perfekt – eller om kontroller avslöjat några fläckar – presumtiva långivare skulle hålla upp sina händer i fasa. Då de skulle använda detta som en ursäkt för att dunka på skyhöga räntor, höga inlåning och alla möjliga restriktioner din inteckning – om de skulle låta dig ha någon alls.

Nu finns det en hel del fler bolån tillgängliga för människor med tidigare kredit problem. Och ökad konkurrens innebär att räntorna på en dålig kredit inteckning, men högre än på en vanlig inteckning, är inte lika hög som tidigare.

Så om du kommer in i denna kategori, betyder allt är bra nu?

Tja, det beror snarare på varför du har dålig märken på din kredit-fil. Om du har bara haft några ryckighet under de senaste åren av förklarliga skäl – äktenskaplig uppdelning, till exempel, eller täta flyttar hus – det bör inte vara alltför svårt att få en dålig kredit inteckning med en mainstream långivare.

Om dina problem är allvarligare – till exempel om du har en eller två ccjs (länet domar) eller en ihållande rekord av betalningsförsummelser – det kommer att bli svårare att få en dålig kredit inteckning, men fortfarande möjligt. Men i detta fall finns det saker som du måste vara försiktig med.

• Den dåliga krediter bolånemarknaden blir en attraktiv eftersom skulden stiger siffrorna. Långivarna kommer att försöka övertyga dig att de gör dig en tjänst och kommer att försöka att debitera dig mer än nödvändigt. Men kom ihåg att de är i det för egen vinning, inte din. Vill shoppa runt.

• Var försiktig med de råd du får. Om du söker råd från en av de specialiserade långivare av dåliga krediter hypotekslån, kan de upplevas som mycket omtänksam, men deras huvudsakliga syfte är att sälja dig en inteckning. De kommer inte att vara alltför bekymrade över huruvida du har råd med det eller inte – eller ens om du verkligen behöver det. Se till att få kvalificerad och opartisk rådgivning.

• Om du har en massa skulder kommer det att vara frestande att rulla dem alla i dåliga krediter hypotekslån. Men kom ihåg att skulderna kommer att finnas kvar. Vill du verkligen dem ALLA säkrade mot ditt hus – särskilt om du inte har varit så bra på att hantera dina betalningar?

• Se upp för företag som annonserar “dåliga krediter hypotekslån” på TV eller i direktreklam. Några av dem tar upp till en 3% avgift för att arrangera en av dessa inteckningar. På ett sexsiffrigt inteckning detta kommer till en massa pengar.

• Vidta åtgärder för att kolla vilka långivare är benägna att acceptera dig innan du ansöker. Varje gång du ansöka och få avvisas, kommer detta att visa upp på din kreditvärdighet och göra det ännu värre!

Det är verkligen viktigt att ta råd från en oberoende inteckning mäklare – och se till att det är en som har tillgång till dåliga krediter hypotekslån. Detta sätt kan du vara säker på att hitta en lösning som är i dina intressen, inte att av långivarna.