cypriotiska fastighetspriser inställd att lågkonjunktur

Medelhavet är attraktivt för många människor för semester, och köpa en semesterbostad utomlands för många britter har varit en strävan gjorts av många sedan början av 1980-talet, när Storbritannien får ett fritt flöde av kapital och fastigheter vinster pris tillåtet många att sälja upp i Storbritannien och flyttar till Spanien och andra Medelhavet – Cypern till exempel.

En avmattning av britter köpa utomlands hände i början av 90-talet när lågkonjunkturen drabbade landet, men totalt takten i antalet personer som köper ett hem och ofta köper ett företag har också varit obeveklig.

Och med ett växande antal brittiska flytta utomlands, följt Storbritanniens finansiella infrastrukturen dem, med brittiska banker att etablera filialer i Spanien och Cypern (ironiskt nog några av de brittiska banker har nu tagits över av spanska ettor), inteckning företag skräddarsy produkter för utomeuropeiska hem köp, och försäkringsbolag som erbjuder byggnaden och innehållet täcker.

För många av de brittiska uppköp Cypern, var det som Storbritannien med solsken.

Men tiderna har förändrats, är Cypern översvämmad med osålda splitternya och återförsäljning egenskaper, och fastighetspriserna har kraschat. I Britian fastighetspriserna har sjunkit och väntas minska ytterligare under nästa år eller mer.

Förtroende är låg – Arbetslösheten i Storbritannien väntas slå 3 miljoner innan den toppar, och människor med lite pengar som kanske normalt har övervägt att köpa en fastighet utomlands är ofta hålla den i tillgångar där pengarna är lättillgängliga – något är det inte när bundet upp i en fastighet under en lågkonjunktur.

Och naturligtvis den finansiella infrastrukturen som stödde den brittiska köpa hem och företag i Spanien och hennes öar är i full reträtt. Bankerna som var låna ut pengar snabbt till Brits flytta utomlands lånar inte ut mycket, och många av dem har räddats med skattebetalarnas pengar – totalt sett en dyster bild av en gång blomstrande utomeuropeiska fastighetsmarknaden.

Så, nu är en bra tid att köpa på Cypern? Om du har alltid velat en lägenhet eller villa i härliga Cypern – är det dags att ta steget?

En del av svaret beror på dina individuella ekonomiska förhållanden, men om du behöver låna för att köpa ett andra hem, och om du behöver intäkter från stuguthyrning att upprätthålla din nya Cypern egendom … halvera siffran du tror att du kan uppnå och re -beräkning för att komma närmare vad du kan realistiskt komma från att hyra ut till dem som semestrar i Cypern i dagens marknad.

Men om du har ett överskott av kontanter och är redo att köpa en fastighet på Cypern – nu är en bra tid att köpa?

Det finns en fastighet glut på Cypern. Om egenskapen var vatten, skulle Cypern döpas Atlantis. Utvecklare och privatpersoner är likadana mer än angelägna om att sälja, och någon som är en kontant köpare kommer inte att behöva vänta länge innan de ser en bra affär. Men inte nödvändigtvis köpa den första egenskapen du gillar som verkar bra värde.

Upprätta en förteckning över säga tre eller fyra lägenheter eller villor som du har tittat på och gillat och sätta i ett erbjudande om cirka sextio procent av det redan rabatterade priset, börjar med din favorit en, berättar ägarna att erbjudandet är bra för två veckor , och då kommer du att se någon annanstans. Inom ett par månader dig, kanske till och med veckor, kan du ha den egenskap du vill till ett fantastiskt pris, även om ägarna kommer tillbaka med en räknare erbjuda.

En bit av råd från brittiska Tribune Properties är att undvika att köpa en helt ny fastighet.

“Bara köpa en ny fastighet på Cypern, om du är helt säker på att utvecklaren har medlen för att avsluta en utveckling och den utlovade infrastruktur som går med den nya utvecklingen … och även då bara spendera vad du har råd att förlora. Garantier är värdelösa om en utvecklare går i konkurs. Och bara inte köpa en fastighet under uppförande – utvecklingen kan läggas i malpåse i många år framöver -. Tillsammans med eventuella avlagringar och iscensatta betalningar redan har erlagts av en köpare ”

Deras sista biten av råd är inte bra nyheter för Cypern byggherrar heller, eller för privat återförsäljning.

“Om du kan hålla på ett par månader, kanske du hittar ännu bättre fynd än det finns nu i oktober och november när samma ägare som säljer nu har misslyckats med att hitta en köpare och julen kommer upp snabbt.”