citigroup stängs framtida inteckningar

Amerikanska banken Citigroup har meddelat att det kommer att ta bort sig själv från den brittiska bolånemarknaden, stänga ner sin inteckning division, Future inteckningar och CitiFinancial, dess lån utan säkerhet avdelning.

Banken har idag 92.000 kunder, varav de flesta är sub-prime kunder, kunder med dålig kredit historia eller höga låntagare risk. Dessa kunder kommer att fortsätta att vara betjänas av Citigroup på sina nuvarande villkor i övriga divisioner i banken.

Flytten kommer att resultera i förlust av 700 arbetstillfällen som callcenter och filialer över hela landet är stängda. Banken har föreslagit att vissa av de anställda kan erbjudas jobb i andra divisioner.

Framtida Inteckningar specialiserad på att erbjuda både första och andra inteckningar till subprime-kunder och var en ledare på marknaden. Darren Cook, av Moneyfacts webbplatsen, sade: “Detta är ännu ett slag för den sub-prime marknaden.”

Bert Pijls, Citigroup affärsansvarig för brittiska utlåningen sade att CitiFinancial och framtida inteckningar inte hade identifierats som områden för tillväxt och blev därmed att stängas. Han sade att banken skulle fokusera på Citi och ägg märken istället.

Citigroup är enligt vissa uppgifter, den största banken i världen. Eftersom det ger främst till subprime-låntagare har man drabbats hårt av kreditkrisen och försumliga kunder.

I USA, var Citigroup är en av de värst drabbade långivare av sub-prime implosion som har ägt rum. Som ett resultat, var Charles Prince, vd släppa taget och hans efterträdare Vikram Pandit har planer på att skära åtminstone 9.000 jobb.